АГРАРНИ БУЏЕТ 75 МИЛИОНА, ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ТРАЖЕ ВИШЕ :: Semberija INFO ::

 

АГРАРНИ БУЏЕТ 75 МИЛИОНА, ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ТРАЖЕ ВИШЕ


- За аграрни буџет за подстицаје у пољопривреди у Републици Српској ове године планирано је 75 милиона КМ, а пољопривредници су незадовољни и сматрају да он није довољан за све њихове потребе.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, казао је за "Независне" да је "аграрни буџет" низак те да већ годинама сугеришу да он треба да буде повећан како би се задовољиле потребе пољопривредника.

"Осим тога, пољопривредници и поједина удружења нису задовољни расподјелом средстава. Међутим, таква је тренутно ситуација, али када би се извршила прерасподјела средстава, могло би се колико-толико помоћи пољопривредницима", навео је Маринковић. Према његовим ријечима, ове године ће бити изразито високе цијене инпута те је очито да пријети несташица минералног ђубрива, што ће, између осталог, утицати и на високе цијене пољопривредних производа.

"Без додатне помоћи ресорног министарства биће готово немогуће произвести задовољавајуће количине пољопривредних производа који ће оправдати уложена средства. Мислим да Влада РС треба да увећа "аграрни буџет", јер смо ми пољопривредна земља и учествујемо у бруто друштвеном производу Републике Српске са око 12,13 одсто, што није мало", нагласио је Маринковић.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, истакао је да ће повртари данас имати састанак са Борисом Пашалићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, на којем ће му предочити све проблеме.

"Анализираћемо све проблеме повртара за 2021. годину, у којој ми нисмо добили никакву помоћ, а највише смо били угрожени. Такође, незадовољни смо овим аграрним буџетом и он би, по нашем мишљењу требало да буде већи", рекао је Мастало.Истакао је да се ипак морају цијенити и могућности Владе Републике Српске те да би тај аграрни буџет требало расподијелити како треба.

"Неке бранше у пољопривреди користе много више средстава, а неке скоро ништа, па би то требало мало избалансирати. Због недостатка помоћи ми смо прошле године остали дужни апотекарима, банкама, мање смо засадили, а суша је утицала и на род. Имали смо скоро 50 одсто мање рода, што је изазвало високе цијене свих пољопривредних производа", појаснио је Мастало.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и пољопривреде РС рекли су да је у току ове године за подстицаје планирано 75 милиона КМ, колико је било и 2021. године.

"Прошле године за пољопривреду исплаћено је и више од 30 милиона КМ из Компензационог фонда РС. Ово су само средства такозваног аграрног буџета. Када се сва средства узму у обзир, пољопривредницима ће у 2022. години бити на располагању око 150 милиона КМ", казали су у ресорном министарству.

Додали су да аграрном буџету треба додати и 15 милиона КМ за наводњавање, затим средства Партнер фонда за одређене ветеринарске мјере, повољне кредите ИРБ РС, средства која Министарство заједнички улаже кроз пројекте са страним финансијским институцијама те средства која и ове године очекујемо из Компензационог фонда РС.

"Подстицаји се добијају за директну производњу и то биљну и сточарску, за дугорочна улагања као што су куповина трактора, пољопривредне механизације, објеката и тако даље, те за системске мјере", поручили су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.
 
(Независне)