ПОСКУПЉУЈЕ ГОРИВО, АЛИ И ОСТАЛИ ПРОИЗВОДИ (ВИДЕО) :: Semberija INFO ::

 

ПОСКУПЉУЈЕ ГОРИВО, АЛИ И ОСТАЛИ ПРОИЗВОДИ (ВИДЕО)


Гориво поскупљује најмање за пет пфенига. За дистрибутере реално би било чак за 10. Најављено је поскупљење хљеба и пекарских производа. Тренд раста цијена животних намирница и других потрепштина, према свему судећи, неће ускоро престати.

За литар дизела у просјеку је потребно издвојити од 2,25 до чак 2,50 , а за бензин на појединим пумпама чак и до 2,60 марака. Вријеме јефтиних енергената бесповратно је иза нас, каже директор Крајинапетрола, Милован Бајић.
 

 
- Данас на нашим малопродајним објектима поскупљују и дизел и бензин, а вјероватно ће и остали то ускоро. Неки су већ поскупили, зависи од тога ко, кад и гдје набавља - истиче Бајић.

У Федерацији је горивовећ скупље у просјеку за 10 пфенига, што је, каже Бајић, реална цијена. Поскупљује и хљеб за 10 пфенига.

Обзиром да су цијене сировина у пекарству, а посебно брашно, порасле преко 30 одсто, за очекивати је да у неко скорије вријеме цијене пекарских производа поскупе за неких 10-ак одсто - каже Саша Тривић, власник ланца пекара "Мања"

Хљеб је у протеклих мјесец дана са 1,20 поскупио на 1,50, а ускоро ће коштати 1,60.То ће највише утицати на животни стандард оних са најнижим примањима.

Сва ова поскупљења од 2020. на овамо са почетком пандемије су утицала на то да је стандард грађана у БиХ знатно нижи него у осталим земљама, ни плате ни пензије нису отишле горе, нити су довољне за подмирење ове наше синдикалне потрошачке корпе, која је корпа жеља за многе грађане - наглашава Муриса Марић, предсједница Удружења потрошача "ДОН".

Просјечна плата у новембру 2021. године износила је 1.030 КМ и била је довољна да подмири 51 одсто синдикалне потрошачке корпе.

- Ако посматрамо посљедњи обрачун из новембра 2021., та синдикална потрошачка корпа је достигла 2.016 КМ, у октобру први пут је прешла 2. 000 КМ, што и јесте посљедица неоправданог, стихијског раста цијена - рекла је Божана Радошевић, стручни сарадник за економско-финансијске послове Савеза синдиката Републике Српске. 

Да ли ће најављени пораст плата у овој години моћи бар мало да ублажи животне трошкови који ће како кажу потрошачи али и синикалци и даље да расту?
 
(РТРС)