ЗБОГ ОМИКРОНА, ПРИТИСАК НА ДОМОВЕ ЗДРАВЉА :: Semberija INFO ::

 

ЗБОГ ОМИКРОНА, ПРИТИСАК НА ДОМОВЕ ЗДРАВЉА


Foto
Епидемиолошка ситуација у Републици Српској је неповољна. Експлозивно је ширење вируса корона. Тестиран је 281 лабораторијски узорак, а вирус корона потврђен је код 144 особе. Пријављено је 17 смртних случајева. Из Института за јавно здравство наводе да је само у данима викенда у свим лабораторијама обрађено 1.300 узорака. Спремне су препоруке за скраћивање изолације и карантина и очекује се да их наредних дана одобре надлежне институције.

Не смањују се гужве у бањалучком Дому здравља. У сезони прехладе и грипа, са актуелним сојевима вируса корона - делта и омикрон довели су до дугих редова за преглед код љекара али и за тестирање на вирус корона.

- Није ствар у броју теста, него у броју тестова које једна лабораторија може да у 24 сата уради и у односу на те неке максималне капацитете, ево ми смо до максималних капацитета ишли. Ових дана 1.100 само у лабораторији овој овдје - нагласила је Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Посљедице великог броја инфицираних и оних у изолацији због контакта, трпе сви сегменти друштва. Институт за јавно здравство припремио је нове препоруке о скраћивању периода карантина и изолације како за позитивне на вирус тако и за оне који су били у контакту, а који су на тесту били негативни.

- Ви ако сте били у контакту и доволи вам се да идете на радно мјесто, заиста морате сносити одговорност. Морате носити маску и то не ову, него ону ФФП маску. Она једино у овом моменту може да штити у потпуности, тако да ће наша препорука ићи у том смислу - додала је Аћимовићева. 

 Оно што родитеље и ученике занима јесте да ли ће 24. јануара настава одвијати редовно или на даљину. Ресорно министарство очекује да ће се настава одвијати у складу са важећим препорукама и упутствима Инстититута за јавно здравство Републике Српске, као што је то био случај и у првом полугодишту.

- О евентуланим другачијим мјерама одлучује Републички штаб за ванредне ситуације, односно надлежне здравствене институције у складу са епидемиолошким околностима узрокованим пандемијом вируса корона у датом тренутку - нагалсили су у министарству просвјете и културе. 

Здравствени радници још једном апелују , да је број потврђених ПиСиАр тестова превазишао врхунце у претходна два таласа пандемије – делта и британског соја. Зато је важно поштовати све препоруке.

(РТРС)