ДОДИК: НЕЋЕМО ПРИХВАТИТИ ДА СЕ СРПСКОЈ ОДУЗИМА ИМОВИНА (ВИДЕО) :: Semberija INFO ::

 

ДОДИК: НЕЋЕМО ПРИХВАТИТИ ДА СЕ СРПСКОЈ ОДУЗИМА ИМОВИНА (ВИДЕО)


Foto
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се наставља са политиком враћања надлежности на ниво Републике Српске, те да не може да се прихвати да буде политичка одлука да се Српској одузимају шуме, имовина.

- Не можемо да прихватимо да то буде предмет разговора на нивоу БиХ, тиме се мијења суштина Дејтонског споразума. Српски представници ће ићи на сједнице само онда када процијене да је то потребно и од интереса за Српску. Поштоваћемо одлуке Народне скупштине Републике Српске - наводи Додик.
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да нема тих пријетњи, санкција и казни које могу замаглити чињеницу да је Кристијан Шмит нелегално у БиХ и да се лажно представља као високи представник.
- Немам намјеру да разговарам са лажним и неизабраним високим представником. Република Српска не смије прихватити оне који нам се намећу и да они одлучују умјесто нас - каже Додик.
 

 
Додик је поручио да се намјерно покушава погрешно интерпретирати његов разговор са предсједник Србије Александром Вучићем, те да интерес Вучића за питања у БиХ покушавају да злоупотријебе.

- Покушавају да створе атмосферу да је нешто све урађено. О том питању ћемо расправљати, али мислимо исто тако да нису отклоњени разлози због којих су институције напустили спрски представници. Подсјетићу да имамо договор да српски представници учествују у раду када се то тиче интереса Републике Српске - каже Додик и додаје да су сва ова дешавања нескривена жеља опозиције да се врате у институције БиХ, а да то за то друге окриве.

Он је истакао да су спремни да подрже договоре о Изборном закону о избору члана Предсједништва БиХ између друга два конститутивна народа.

Поновио је да је неприхватљи избог члана Предсједништва у ПС БиХ и да је могућ само директан избор српског члана.
Додик је изјавио је опозиција у Републици Српској покушава да злоупотријеби забринутост и интерес предсједника Србије Александра Вучића за дешавања у БиХ.

Истакао је да опозиција различито интерпретира разговор са Вучићем, те да би било добро да још једном прочитају заједничку изјаву.

- Покушавају да припишу или направе атмосферу да је све то нешто готово или дефинитивно урађено. У наредним данима треба о том питању разговарати, јер није мало ако предсједник Србије замоли ову структуру да о томе размисли - нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, треба се реферирати око тога, али нису отклоњени разлози који су довели до тога да српски представници не учествују у одлучивању у заједничким органима.

- С друге стране, поновићу члан Четири закључака Народне скупштине који каже да наши представници могу да учествују у ономе што је у интересу Републике Српске - навео је Додик и додао да је учествовао на свим сједницама Предсједништва.

Што се тиче Савјета министара, Додик је рекао да је исто поступано, наводећи као примјер одлуку о привременом финансирању.

Српски члан Предсједништва по други пут нашао се под америчким санцкијама. Све то види као притисак на Републику Српску, јер заговара политику враћања надлежности или поштовања Дејтонског споразума од чега неће како истиче одустати.

Нове санкције најавио је специјални представник САД-а за овај дио Европе Габријел Ескобар.
Додик истиче да је ријеч о појединцима који су постали извршиоци радова за Бошњаке.
 
 (РТРС)