ФБИХ ПОКУШАВА ДА СМАЊИ ЗАОСТАТАК ЗА СРПСКОМ :: Semberija INFO ::

 

ФБИХ ПОКУШАВА ДА СМАЊИ ЗАОСТАТАК ЗА СРПСКОМ


САРАЈЕВО - ФБиХ је, за разлику од Републике Српске, до сада урадила веома мало у циљу дефинисања и изградње трасе аутопута која треба да у догледно вријеме повеже Сарајево и Београд, али посљедњи круг разговора даје нову наду да ће рукаве засукати и федерални органи.

Постојећим нацртом дефинисана је изградња трасе од Сарајева преко Пала и Вишеграда до границе са Србијом, као и од Сарајева преко Зенице, Тузле, Брчког и Бијељине до границе БиХ са Србијом на Рачи, гдје је предвиђена изградња новог моста и припадајућег граничног прелаза.

Укупна вриједност посла, који дијелом финансира и Турска, процјењује се на око четири милијарде, а почетак радова у Србији је обиљежен у октобру 2019. у Сремској Рачи у присуству предсједника Србије и Турске, Александра Вучића и Тајипа Реџепа Ердогана те чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића, Милорада Додика и Шефика Џаферовића. Радови у БиХ још нису почели, јер нису установљени начини финансирања, а у марту ове године су у Анкари представници БиХ, током састанка са делегацијом Турске на челу са Ердоганом, потписали Споразум о изградњи аутопута Сарајево - Београд.

Представници турске компаније “Тасиапи”, која гради већ дионицу у Србији, су недавно боравили у БиХ. Тада се могло чути да постоји дио предуслова да се крене са радовима на траси од Брчког до Раче, али да у ФБиХ нема ни идејног рјешења за дионицу преко њихове територије, што је потребно за дефинисање комерцијалног уговора, а касније и обезбјеђивање новца.

Министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић потврдио је за “Глас Српске” да је, како је и најавио, разговарао са представницима ФБиХ, на челу са федералним премијером Фадилом Новалићем.

- Договорено је да дио од Брчког према Тузли, односно Тузла - Жепче буде приоритет, у смислу дефинисања трасе и свих других активности како би се кренуло са послом. Новалић је изразио спремност да се ангажује како би се све убрзало те како би што прије почели са пројектовањем, а онда и изградњом - рекао је Митровић.
Тренутно, каже, нема процјена, када би све требало доћи на своје мјесто.

- Очекујем још један састанак, али и са премијерима Српске и ФБиХ те Владе Брчко дистрикта у смислу финансирања дијела кроз Брчко. То је једно од питања које треба ријешити - рекао је Митровић и додао да очекује да ће Српска ускоро усагласити приједлог комерцијалног уговора са турском компанијом.

Директор “Аутопутева Српске” Душан Топић потврдио је недавно за “Глас” да им је турска компанија доставила приједлог комерцијалног уговора за пројектовање и изградњу дијела кроз Семберију и то кроз два лота “Брчко – Бијељина” и “Бијељина – Рача”. Подсјетио је да је зелено свјетло лани добио и план парцелације за дио од Вукосавља до Брчког, а почело је и рјешавање имовинско-правних односа. Подсјетио је да је објављен међународни позив за финансирање, пројектовање и градњу те дионице путем такмичарског дијалога те да са двије компаније иду у даље преговоре. Ранији јавни позив за финансирање, пројектовање и изградњу дионица Вукосавље - Брчко, Брчко - Бијељина и Бијељина - Рача је поништен због незадовољавајућих пријава, а Топић је истакао да је након актуелизовања приче са Турском и конкретнијих корака за реализацију дионице Брчко - Бијељина - Рача, те исказане намјере Србије да финансира дио ове дионице, она је изостављена из новог јавног позива.

Добре стране

Од када је почела прича о изградњу аутопута, који би у виду прстена, спојио Београд и Сарајево многи су сагласни да је ријеч о инфраструктурном пројекту који би требао дати снажан вјетар у леђа економији региона. БиХ би, како се може чути, постала магистрала коју могу многи да користе, што иде на руку привреди, туризму и другим гранама.

(ГласСрпске)