Више од 39 осумњичених у акцији против сексуалног злостављања дјеце на интернету :: Semberija INFO ::

 

Више од 39 осумњичених у акцији против сексуалног злостављања дјеце на интернету


Извор: Хина (Х.С.) / БХРТ

Више од 39 осумњиченика идентификовано је у великој акцији против сексуалног злостављања дјеце на интернету на западном Балкану у оквиру акције Мозаик у којој је учествовала и хрватска полиција, саопштило је у понедјељак хрватско Министарство унутарњих послова (МУП).

Циљ акције у којој су уз Хрватску учествовале и Словенија, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Мађарска, био је разоткрити сексуално злостављане дјеце на интернету те спријечити нове случајеве, као и осигурати сигурност потенцијалним жртвама те санкционирати злостављаче.

Током акције, од 6. до 19. новембра, хрватска полиција идентификовала је осам починитеља кривичних дјела, провела је девет претрага домова осумњичених од којих је одузето више од 50 дигиталних уређаја за похрану података.

Током трајања акције идентификовано је једно дијете, хрватска жртва кривичног дјела која је током криминалистичког истраживања збринута и свако даљње злостављање је прекинуто. Полиција је за сада потврдила да су осумњичени хрватски држављани починили укупно седам кривичних дјела, а дио криминалистичких истраживања и даље је у току, наводе у саопштењу.

Операцију Мозаик водила је словенска полиција, а координирао Европол у оквиру Европске мултидисциплинарне платформе за борбу против кривичних дјела (ЕМПАЦТ).

У земљама учесницама проведена је 41 рација, "наставно на истраге о дијељењу слика и видео записа који приказују сексуално злостављање дјеце, што је резултирало ухићењем три осумњиченика и подизањем оптужница због почињења казнених дјела везаних за дистрибуцију слика злостављања дјеце".

Током акција заплијењено је више од 200 предмета који садрже слике или видео записе сексуалног злостављања дјеце, укључујући рачунала, мобилне телефоне, рачуналне послужитеље и меморијске картице.

Европол је помогао при размјени информација између свих укључених земаља те додатно ојачао оперативну слику у регији унакрсном провјером заплијењених података и пружањем обавјештајних података у сврху наставка проведбе истрага у регији и шире, наводе из МУП-а РХ.