Kako provesti nezaboravan dan u Beogradu? :: Semberija INFO ::

 

Kako provesti nezaboravan dan u Beogradu?


Foto - Unsplash

 Beograd je tačka u kojoj se prepliću bogata istorija, kultura, živopisna kuhinja, ali i veoma razvijen noćni život.

Iako samo jedan dan boravite u ovom gradu, još uvijek imate priliku da otkrijete bogatstvo njegove kulture i zanimljiv duh ljudi koji ga čine specifičnim. Tokom posjete Beogradu, možete se upoznati sa  znamenitostima i kulturnim sadržajima, a zatim isprobati zašto je kuhinja ovog kraja nadaleko poznata. 

Takođe, ne treba zaboraviti da je jedna od njegovih karakteristika odličan noćni život, a tradicionalne kafane i splavovi Beograd svakako čine gradom u kom zabava nikad ne prestaje. 

Zato nastavite da čitate naš tekst i saznajte kako da provedete dan za pamćenje u glavnom gradu Srbije.

Prijepodne u Beogradu - istražite najbitnije tačke grada 

Dan u Beogradu možete započeti istraživanjem njegovih kulturnih spomenika, muzeja i drugih važnih tačaka koje su oblikovale grad tokom vremena. 

Beogradska tvrđava - Kalemegdan 

Prva na listi svakako treba da bude Beogradska tvrđava sa parkom Kalemegdan - jedinstveni simbol ovog grada.  

Ona je spomenik kulture od izuzetnog značaja i najveći park u gradu. Nalazi se na veličanstvenom mjestu - grebenu koji se uzdiže iznad ušća rijeke Save u Dunav. 

Osim nevjerovatne panorame koju pruža, ovo mjesto je tokom istorije važilo za odličnu stratešku poziciju, pa su na njemu nicala različita naselja i utvrđenja. Naseljavali su ga različiti narodi, u kontinuitetu tokom protekla dva milenijuma.

Beogradska trvđava i Kalemegdanski park podijeljeni su na Gornji i Donji grad, a u današnjem obliku stvaraju jedinstvenu cjelinu u kojoj možete vidjeti ostatke srednjovjekovne trvđave koju je izgradio despot Stefan Lazarević u 15. vijeku koji se prepliću sa baroknim rješenjima iz 18. vijeka.

Takođe, u okviru trvđave se nalaze spomenik Pobednik, Vojni i Prirodnjački muzej, Crkva Ružica, Kapela Svete Petke i Zoološki vrt. Ako poželite mali predah, možete odmoriti uz kafu u nekoliko kafića u parku, pa je ovo svakako mjesto gdje ćete uživati i naučiti mnogo o istoriji Beograda

Muzej Nikole Tesle 

Šetajući kroz glavne gradske ulice, doći ćete do opštine Vračar i Muzeja Nikole Tesle koji se nalazi u Krunskoj ulici. 

Ovaj muzej je osnovan 1952. godine, a smješten je u porodičnoj vili Đorđa Genčića izgrađenoj između 1927. i 1929. godine. U potpunosti je posvećen čuvanju sjećanja na život i rad Nikole Tesle, a posjeduje najveću zbirku originalne i lične zaostavštine ovog velikog svjetskog naučnika. 

Stalna postavka će vas vodi kroz život Nikole Tesle, dok u drugom dijelu možete otkriti razvoj nauke o elektricitetu i magnetizmu. Svakako najveću atrakciju predstavlja segment muzeja sa autentičnom dokumentacijom i radnim modelima Teslinih izuma u čijem razgledanju uživaju posjetioci svih generacija. 

Karte se prodaju na biletarnici u okviru zgrade, a više informacija možete pronaći na sajtu Muzeja Nikole Tesle

Tokom popodneva - uživajte u zabavnim aktivnostima i ukusima grada

Nakon što posjetite znamenitosti glavnog grada Srbije, predlažemo vam da se prepustite uživanju u ukusima ovih krajeva i odmoru u prirodi

Gastronomska ponuda Beograda 

Poslije šetnje i obilazaka, najbolji odmor pronaći ćete u nekom od brojnih restorana Beograda. 

Bogata gastronomska ponuda je element po kom je ovaj grad veoma poznat, te ćete sigurno pronaći nešto po vašem ukusu. 

Predlažemo vam da probate specijalitete srpske kuhinje, a autentična četvrt Skadarlija okuplja neke od najpoznatijih restorana domaće kuhinje. 

Ipak, ukoliko više volite hranu sa drugih meridijana - u beogradskoj ponudi ćete pronaći i takve ukuse. Od kineske i japanske, preko libanske do američke kuhinje, gastronomski užitak je u ovom gradu zagarantovan!

Košutnjak

Za laganu šetnju i odmor posle ručka idealno mjesto je šuma Košunjak. 

Ovo gradsko izletište prostire se na 330 hektara, na nadmorskoj visini od 250m. Sjajno je mjesto za šetnju i uživanje u prirodi, a od centra grada je udaljen samo 6.8 km. 

U Košutnjaku se takođe nalazi nekoliko restorana, ali i posebno uređen sportski kompleks ‘Pionirski grad’ u kom možete uživati u različitim sportovima. U njemu se nalaze igrališta za fudbal, odbojku, košarku, rukomet, atletiku, kao i pet otvorenih i jedan zatvoreni bazen. Posebna zanimljivost je ski-staza koja je nekada radila tokom čitave godine. 


Noć u Beogradu - odaberite svoju mjeru dobrog provoda  

Iako je tokom noći mnogo mjesta nemoguće posjetiti, vaš obilazak grada ne mora da se završi. 

Beograd je poznat kao grad dobrog provoda, a posebno je interesantan veliki izbor mjesta za različite generacije i ukuse posjetilaca. Zato je samo potrebno da razmislite kakvu vrstu izlaska želite.

Ukoliko je vaš izbor opuštena večera sa prijateljima, porodicom ili partnerom - restorani širom ovog grada mogu ispuniti vaša očekivanja.

Ako želite da lijepo večerate, ali se i zabavite uz muziku uživo, tradicionalne kafane će vam pružiti savršen spoj ova dva. Njih takođe možete pronaći širom grada, ali je Skadarlija ulica u kojoj se nalaze najčuvenije. 

Brojni pabovi i kafići su mjesta za koktel sa društvom, a na njima se često organizuju i svirke. Ipak, ako želite da iskusite ludi noćni provod u Beogradu - klubovi i splavovi su prava mjesta za to. Duž obala rijeke pronaći ćete najbolje među njima, a provod će u svakom slučaju biti sjajan! 

Za posjetu Beogradu jedan dan nudi malo vremena, ali dovoljno da se osjetite kao kod kuće. 

Zato dođite u ovaj grad sa dugom istorijom i iskusite zanimljiv spoj tradicije, različitih kultura, ali i savremenog načina života zbog kojih se Beograd stalno razvija i traje.


Avokado