Спајић, Вукшић и Даниловић кандидати за предсједника Црне Горе :: Semberija INFO ::

 

Спајић, Вукшић и Даниловић кандидати за предсједника Црне Горе


ПОДГОРИЦА - Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић, бивши директор Агенције за националну безбједност Дејан Вукшић и лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић биће кандидати за мјесто предсједника Црне Горе на предстојећим изборима, 19. марта.

Приједлог за кандидатуру Спајића је усвојен једногласно и сада га треба верификовати Главни одбор ПЕС-а.

"Спроведена релевантна и кредибилна истраживања јавног мњења јасно показују да председник Покрета Европа сад улази у други круг и побеђује кандидата ДПС-а, ма ко он био", саопштено је из ПЕС-а.

Они су позвали грађанске и мањинске партије које деле њихову визију Црне Горе да подрже Милојка Спајића и буду део велике победе на предстојећим изборима и тиме, како наводе, дају допринос обједињавању истински европских и демократских снага.

Бивши директор Агенције за националну безбједност (АНБ) и лидер Демохришћанског покрета Дејан Вукшић биће кандидат те партије на изборима за предсједника Црне Горе.

Вукшић је, на конференцији за новинаре, казао да је спреман да с партијама које су њихови природни савезници разговара о начину сарадње.

"Као и о модусу заједничког дјеловања, како бисмо задали заједнички ударац ретроградним структурама против којих се заједнички боримо", навео је Вукшић.

Он је рекао да није никоме ништа дужан, осим држави, и да не прима инструкције од било кога.

Вукшић је навео да почиње активно дјеловање Демохришћанског покрета.

"Приоритет ће бити хришћанско помирење Срба и Црногораца. Ово није флоскула, већ предуслов оздрављења друштва", казао је Вукшић.

Како је навео, рјешење је потпуно гашење супротстављених блокова.

Према ријечима Вукшића, подјела међу грађанима може бити на професионалне, храбре и поштене и на оне који то нијесу.

"Нијесмо покрет који ће бити неопредијељен, грађани ће с нама знати на чему су", поручио је Вукшић.

Он је навео да ће приоритет бити измјена изборног законодавства и да ће се залагати за увођење отворених листа.

Предсједнички избори расписани су за 19. март, а рок за подношење кандидатура је 26. фебруар.

Горан Даниловића је приједлог Уједињене Црне Горе за мјесто предсједника Црне Горе.

"Нама је неопходна "нормална и наша држава" - ни грађанска, ни национална, ни секуларна, ни теократска. Само, дакле, држава, уређена по уставним  слободама, правима и обавезама, које се међусобно ограничавају" наводи Даниловић.

"Ми ваљда хоћемо грађанско друштво, а то подразумијева не само права него и обавезе. Грађанско друштво не значи  деградацију традиције, потирање националних и културолошких идентитета, самоукидање разлика и, на крају, обавезно и  главачко упадање у бућкуриш ничега, до непрепознатљивости".


Глас Српске