Повећан број нових држављана Аустрије :: Semberija INFO ::

 

Повећан број нових држављана Аустрије


- У прва три квартала ове године, аустријско држављанство добило 11.155 грађана, што је, у односу на исти период лане, раст од 45,3 процента.

Око 30 одсто нових држављана су потомци жртава нацизма, којима је новим законом омогућено да добију аустријско држављанство.

"Расту броја додјеле држављанства допринијели су прије свега жртве нацизма и њихови потомци", објаснио је директор Статистичког завода Аустрије Тобиас Томас.

Особе које су политички прогоњене током нацистичког режима и њихови потомци, без да морају да се одрекну садашњег држављанства, добили су могућност да узму и аустријски пасош.

Ту могућност искористиле су ове године 3.022 особе, од којих 2.992 живе у иностранству, прије свега у Израелу, САД и Великој Британији.

На основу дугогодишњег боравка у Аустрији, држављанство су добиле 8.133 особе, међу којима предњаче Сиријци (834), Турци (810) и грађани поријеклом из Босне и Херцеговине (614).

Протеклих година предњачили су грађани Босне и Херцеговине, али су их сада претекли Сиријци који су у Аустрију дошли у великом мигрантском таласу 2015.

Према статистичким подацима, четвртина нових држављана рођена је у Аустрији.

(Тањуг)