СРБИЈА ИЗВЕЗЛА РАКИЈУ У ВРИЈЕДНОСТИ ОД 10 МИЛИОНА ЕВРА :: Semberija INFO ::

 

СРБИЈА ИЗВЕЗЛА РАКИЈУ У ВРИЈЕДНОСТИ ОД 10 МИЛИОНА ЕВРА


Извоз ракије од воћа у Србији повећан је за 30 одсто од јануара до септембра ове године у односу на исти период 2021. и достигао је вриједност већу од 10 милиона евра. Вриједносно, највише ракије извезено је у Хрватску, Немачку, Црну Гору, САД у БиХ.

„Највећи раст вриједности извоза у овој години забиљежен је на тржиште Швајцарске, а наши произвођачи освојили су и нова тржишта као што су Кипар, Азербејџан и Малта“,  рекли су у Удружењу за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије (ПКС).
 
Према подацима Републичког завода за статистику, процјењује се да ће овогодишњи род шљиве бити за 15 процената већи у односу на прошлу сезону, па се предвиђа и даљи раст производње и извоза ракије, будући да се око 70 одсто тог воћа прерађује у ово алкохолно пиће.
 
Ипак, произвођачи су недавно апеловали да треба увести више реда на домаћем тржишту и производњу потпуно увести у легалне токове.
 
Представници Савеза произвођача ракије Србије саопштили су да наша земља има добар и модеран Закон о јаким алкохолним пићима, али се његове кључне одредбе често не спроводе, што за посљедицу има процват незаконите производње и промета ракије.
 
„Нелегално произведена ракија, без ознаке порекла, здравствене контроле и наплате пореза и акцизе јавно се продаје на сваком кораку“, нагласили су у допису.
 
Упутили су апел држави да крене у бескомпромисно спровођење закона и одлучну борбу са илегалном продајом овог алкохолног пића.
 
Широм Србије, од Кнез Михаилове и Савске променаде, преко туристичких центра, до јавних пијаца и простора у градовима и селима, организују се стотине разних фестивала, сајмова, оцјењивања квалитета ракије и сличних манифестација.
 
„ Најчешће ради подстицаја туризма и традиционалне производње, гдје се промовише нелегално тржиште, и продаје често без било какве ознаке порјекла“, навели су из овог савеза.
 
Додали су да су забиљежени случајеви да чак поједине општине у Србији из буџета дају субвенције за куповину казана за ракију нерегистрованим нелегалним произвођачима.
 
Напоменули су и да многи медији, упркос упозорењима да крше Закон о оглашавању и друге прописе, свакодневно рекламирају продају ракије коју производе нелегални произвођачи.

(Цапитал)