ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ КАО УСЛОВ БОЉЕ ЗАШТИТЕ ГРАЂАНА :: Semberija INFO ::

 

ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ КАО УСЛОВ БОЉЕ ЗАШТИТЕ ГРАЂАНА


У Бијељини је данас одржана Регионална конференција на тему „Сигурне заједнице за сигурну будућност грађана“. Конференција је имала за циљ размјену искустава из БиХ и Србије у јачању ефикасности система заштите и спашавања у условима природних катастрофа као и квалитетног планирања мјера и активности у оквиру превенције, одговора и санације посљедица природних непогода. Организатори данашњег догађаја су Хуманитарна организација „ЦРС“ (Catholic Relief Services) и партнери у Србији („Царитас“ Србије и ХО „Човекољубље“) које, у оквиру пројекта „Јачање отпорности на природне катастрофе и унапређење стратегија приправности“ у Босни и Херцеговини и Србији финансира УСАИД.



- Врло је важно да непрестано радимо на подизању капацитета за адекватан одговор у случају природних непогода. У систему одговора на непогоде локалне заједнице имају веома важну улогу и зато је битно изградити снажне процедуре и инструменте за одговор у свакој локалној заједници. Ова конференција је регионалног карактера јер су нам проблеми идентични. Разога за заједнички рад је неколико. Ту смо да размијенимо знања и искуства и да видимо постоји ли могућност заједничког дјеловања у одређеним ситуацијама. Такође, постоји шанса да заједно аплицирамо на пројекте међународних организација којима се подиже капацитет локалних заједница за одбрану од природних непогода“, рекао је Идриз Брковић, шеф Службе за стратешко планирање у Сектору за заштиту и спасавање Министарства сигурности БиХ. Он је нагласио да је Босна и Херцеговина почетком септембра примљена у пуноправно чланство Механизма Цивилне заштите Европске уније чиме су бх. институцијама отворена врата европских фондова за финансирање пројеката који имају за циљ унапређење сигурности људи и њихове имовине у условима природних катастрофа.

Конференција је била одлична прилика да представници државних, ентитетских и власти великог броја локалних заједница из БиХ и Србије размијене искуства и преиспитају до сада предузете напоре за смањење ризика од катастрофа. Фокус је стављен и на побољшање координације и комуникације о смањењу ризика од катастрофа на нивоу локалних заједница (градова/општина и мјесних заједница) али и двају земља. Пројекат јачање отпорности на природне катастрофе и унапређење стратегија приправности у Босни и Херцеговини и Србији реализује се од октобра 2020. године.

- Саставни дио овог пројекта су мали грантови. Ради се о пројектима које су израдиле мјесне заједнице у сарадњи са матичним општинама  на основу акционих планова. Кроз грантове смо се трудили да подржимо реализацију појединих мјера које су од интереса са сваку појединачну мјесну заједницу (чишћење одводних канала, куповина опреме за гашење пожара и обука становништва...). У току је реализација 30 таквих грантова, просјечне појединачне вриједности пет до седам хиљада америчких долара гдје су све локалне заједнице узеле учешће у суфинансирању истих“, рекла је Санела Имамовић, представник Хуманитарне организације „ЦРС“ за Балкан.


Семберија инфо - И. Гутић