Регионална конференција: Сигурне заједнице за сигурну будућност грађана :: Semberija INFO ::

 

Регионална конференција: Сигурне заједнице за сигурну будућност грађана


Catholic Ralief Services (ЦРС) и партнери у Србији (Царитас Србије и Човекољубље), у оквиру Пројекта јачање отпорности на природне катастрофе и унапређење стратегија приправности (ПРЕПС) у Босни и Херцеговини и Србији, који финансира УСАИД, организују данас, првог децембра, Регионалну конференцију „Сигурне заједнице за сигурну будућност грађана“ у Бијељини, у Етно -  селу Станишићи.

Циљ конференције је размјена искустава из БиХ и Србије у јачању ефикасности Система заштите и спашавања, примјена мјера смањења ризика од катастрофа и квалитетног планирања мјера и активности у оквиру превенције, одговора и санације као посљедица катастрофа. 
 
Конференција ће пружити прилику да се преиспитају напори и спремност за смањење ризика од катастрофа, те да се земље и организације обавежу на дјеловање у складу са Сендаи оквиром за смањење ризика од катастрофа 2015-2030. Фокус ће бити стављен и на побољшање координације и комуникације о смањењу ризика од катастрофа на нивоу локалних заједница (градова/општина и МЗ), али и двије земље. Пројекат јачање отпорности на природне  катастрофе и унапређење стратегија приправности у Босни и Херцеговини и Србији реализује се од октобра 2020. године. 

На конференцији учествују Санела Имамовић, представник ЦРС БиХ/Балкан, Идриз Брковић, шеф Службе за стратешко планирање, Министарство сигурности БиХ, Драган Штарк, начелник Одјељења цивилне заштиите, Републичка управа цивилне заштите РС, Здравко Максимовић, руководилац Одјељења за послове ЦЗ, Краљево и Ђорђе Миличевић, начелник општине Шамац.