ОД 1. ЈАНУАРА ОГРОМНО ПОСКУПЉЕЊЕ СТРУЈЕ У ЊЕМАЧКОЈ :: Semberija INFO ::

 

ОД 1. ЈАНУАРА ОГРОМНО ПОСКУПЉЕЊЕ СТРУЈЕ У ЊЕМАЧКОЈ


 Њемачка влада донијела је одлуку о ограничењу цијене струје и гаса које ће важити од јануара 2023. до априла 2024.

Претходно је више од седам милиона домаћинстава обавештено о огромним поскупљењима струје од Нове године, пише ДW.

Како се наводи, Нијемци ионако имају најскупљу струју у ЕУ, а ових дана су милиони домаћинстава добили обавјештење о поскупљењу струје од Нове године.

Нека повећања су драстична, па ће тако Рхеиненергие из Келна од јануара струју наплаћивати око 55 центи по киловат сату, што је повећање од скоро 130 одсто.

Поред Келна, поскупљење је позамашно и у Минхену, гдје ће киловатсат од Нове године коштати 619 центи. Раније је то било 25 центи.

„Нова година почиње огромним таласом поскупљења електричне енергије”, рекао је Торстен Шторк, енергетски стручњак на порталу за поређење цијена Веривокс.

Рхеиненергие из Келна се позива на високе трошкове набавке: „У односу на претходну годину, цијене на берзама струје су порасле за више од 300 одсто, на врхунцу више од десет пута. Уз то расте и мрежарина”.

Портал за поређење цијена Цхецк24 пише да је у Њемачкој повећањем цијене струје од Нове године погођено „око 7,3 милиона домаћинстава”.

Повећања износе у просјеку 60,5 одсто.

Повећања цијена на почетку нове године су веома различита широм Њемачке, па се тако у Градској Електропривреди у Потсдаму (Бранденбург) цијена повећава за око 21 одсто – на 46,5 центи по киловатсату.

У МВВ Енергие у Манхајму (Баден-Виртемберг) од јануара струја кошта нешто мање од 45 центи умјесто досадашњих 27 центи, док ће источноњемачки добављач енергије ЕнвиаМ (Кемниц, Саксонија) убудуће наплаћивати 48,1 цент, што је 20,1 центи више него раније.

Према прорачунима Цхецк24, домаћинство са годишњом потрошњом од 5.000 киловатсати је у новембру 2020. године у просјеку плаћало 29,4 цента, а годину дана касније – 31,6 центи. Тренутно је просјек 42,7 центи.

Порези и доплате чине нешто више од половине цијене струје по киловатсату и то је један од разлога зашто је цијена струје у Немачкој толико висока у односу на друге земље ЕУ, наводи ДW.

Једним од главних разлога најновијег екстремног поскупљења струје сматра се екстремно повећање цијена гаса, као посљедица рата Русије и Украјине.

Савезна влада је јуче донијела најављени нацрт закона, односно низ мјера којима ограничава цијене гаса и струје и тиме отворила пут за одлуке парламента.

Према нацрту закона, од 1. јануара 2023. домаћинства и мала предузећа би основну квоту струје од 80 одсто потрошње из 2021. добијала по фиксној бруто цијени од 40 центи по киловат сату, а остатак по тржишној цијени.

Индустријске фирме ће добити гарантовану нето цијену од 13 центи по киловат сату за основну квоту од 70 одсто потрошње 2021. године.

Када је ријеч о гасу, домаћинства и мала и средња предузећа ће добити загарантовану бруто цијену гаса од 12 центи по киловат сату за 80 одсто потрошње из 2021. године.

Ова ограниченња цијена струје и гаса важиће до априла 2024. Грађани и фирме бити ретроактивно растерећени за јануар и фебруар, односно, обрачун ће се извршити у марту и за претходна два мјесеца.

Олакшица, односно ограничење цијене струје биће дјелимично финансирано опорезовањем такозваног додатног профита који фирме остварују на тржишту електричне енергије.

То се односи на све произвођаче струје, дакле и нуклеарне електране, оне на угаљ и произвођаче зелене струје од вјетра и сунца, који су недавно имали користи од високих цијена на берзи.

То одузимање додатног профита у висини од 90 одсто ће се вршити од 1. децембра, а та пракса би требало да се заврши најкасније до 30. априла 2024. године, пише ДW.

(Независне)