ПАРЛАМЕНТАРНА ВЕЋИНА ПОТПИСАЛА ИНИЦИЈАТИВУ ЗА РАЗРЈЕШЕЊЕ ЂУКАНОВИЋА :: Semberija INFO ::

 

ПАРЛАМЕНТАРНА ВЕЋИНА ПОТПИСАЛА ИНИЦИЈАТИВУ ЗА РАЗРЈЕШЕЊЕ ЂУКАНОВИЋА


- Парламентарна већина у Скупштини Црне Горе скупила је 41 потпис подршке приједлогу за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић повриједио Устав, односно поступка за његово разрјешење.

Иницијатива је достављена предсједнику Скупштине Црне Горе Данијели Ђуровић, потврдио је Срни посланик Демократског фронта (ДФ) Јован Вучуровић.

"Предсједник Црне Горе повриједио је Устав Црне Горе јер није позвао на разговоре о мандатару за састав Владе све представнике политичких партије заступљених у Скупштини Црне Горе, а што је био дужан да учини. Позив нису добиле партије Демос, Уједињена Црна Гора, Права Црна Гора, Радничка партија, и савез грађана ЦИВИС, док је позвана Либерална партија која има једнако мандата као и претходно набројане странке. Такву селективност Устав Црне Горе не познаје", наводи се у документу.

Наводи се и да парламентарна већина констатује да Ђукановић тим чином није позвао на разговор ни Миодрага Лекића који је договором парламентарне већине добио подршку 41 посланика да буде мандатар за састав нове Владе Црне Горе, а који је као предсједник партије Демос њен представник што је јасна повреда највишег правног акта.

Посланици ДФ-а, Демократске Црне Горе, Уједиње и Праве Црне Горе, Грађанског покрета УРА, Социјалистичке народне партије (СНП), Покрета за промјене (ПзП) и ЦИВИС-а потписали су Приједлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић повриједио Устав.

На састанку парламентарне већине у Црној Гори 19. септембра договорено је формирање нове владе, а кандидат за мандатара је лидер Демоса Миодраг Лекић.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић није прихватио приједлог да мандат за састав владе буде повјерен Миодрагу Лекићу и поднио је приједлог за скраћење мандата 27. сазива Скупштине Црне Горе.
 
(Независне)