Поплаве у Хрватској, најкритичније на подручју града Озља :: Semberija INFO ::

 

Поплаве у Хрватској, најкритичније на подручју града Озља


Фото - ФенаФена / БХРТ

У Хрватској се настављају проблеми с поплавама који су кренули у петак, 16. рујна, порастом водостаја неких ријека, а прије свега Купе и њених притока, па је тако у недјељу у Карловцу наведена ријека у 8 сати досегла 796 центиметара.

На карловачком подручју на горњем току ријеке Купе подузете су мјере одбране од поплава, а према посљедњим информацијама, након што је киша престала падати у суботу послијеподне, стање на овом подручју се поправља, преноси Хрватска радиотелевизија (ХРТ).

На подручју Карловачке жупаније најкритичније је на подручју града Озља гдје је због поплаве угрожено 40-ак објеката а у горњем дијелу Купе, у најугроженијем дијелу општине Камање, ријека је у паду око пола метра, извијестило је у недјељу Равнатељство цивилне заштите.

Низводно, у мјесту Коритња и даље постоји угроза од ријеке Коране која се улијева у Купу и повећава њен водостај.

Хитне службе су на терену и раде на испумпавању воде те достави додатних врећа с пијеском.

Због воде на коловозу за сав промет је затворено десетак државних, жупанијских, локалних те неразврстаних цеста.

Хитне службе и даље су на терену у Бјеловарско-билогорској жупанији гдје је у посљедња 24 сата одрађено 65 ватрогасних интервенција које су се већином односиле на санације кровишта, те испумпавање воде. Готово половину територије похарало је невријеме, а киша отежава санацију, на чазманском подручју требаће проћи још много времена док се стање не нормализира.

Ватрогасци Јавне ватрогасне постројбе Делнице нису морали интервенирати од јуче. У селу Кужељ, у којем се из корита излила ријека и притоке, неколико подрума је поплављено, црпљење је углавном довршено, а остала су још два подрума.

У Каштелу Зринских у Броду на Купи, у којем је смјештен постав Природословног музеја у Ријеци, за сад је визуално стање боље него јуче, а посљедице ће се утврдити накнадно. До даљњега је Каштел затворен за јавност, а санација и чишћење почиње одмах по стабилизирању времена.

Након престанка оборина, вода је у опадању. Након низа дана с изнимном количином оборина, у протекла 24 сата до 8 сати у недјељу забиљежене су знатније количине у Горком котару, тако је у Беговом раздобљу пало 69 литара, у Црном Лугу 49, а у Делницама 50.

Неколико локалних цеста је оштећено и затворено за промет.

Током јучерашњег дана отпуштене су дислокације из Карловачке жупаније и Града Загреба које су упућене у испомоћ, а домицилним ватрогасцима помоћ и даље пружају ватрогасне снаге из Загребачке, Крапинско-загорске, Копривничко-крижевачке и Вараждинске жупаније.

На подручју Приморско-горанске жупаније ватрогасци су уклањали стабла и грање, санирали кровишта, извлачили возила те израђивали зечје насипе, а на подручју Загребачке жупаније забиљежено је 16 техничких интервенција на којима је укупно судјеловало 76 ватрогасаца с 21 ватрогасним возилом, извијестили су у недјељу пријеподне из Хрватске ватрогасне заједнице.


Фена / БХРТ