Патријарх Порфирије: Уговор био потребан и држави и Цркви :: Semberija INFO ::

 

Патријарх Порфирије: Уговор био потребан и држави и Цркви


Фото - Блада Црне Горе
ПОДГОРИЦА- Патријарх српски Порфирије рекао је да је Темељни уговор нешто што је било потребно држави Црној Гори, као и Српској православној цркви. Рекао је да Црна Гора увијек може бити, као што је кроз вијекове била, домаћинска кућа за све људе, са које год стране свијета да долазе.

- Ја сам, прије свега, благодаран Богу данас, благодаран Вама, господине предсједниче Владе, на свим напорима које сте уложили са сарадницима да се перипетија која траје од 2012. заврши овдје, на свечан начин, и да се потпише Темељни уговор између државе Црне Горе и Српске православне цркве - рекао је Порфирије након потписивања документа.

Поздравио је све грађане Црне Горе, без обзира на то "којем се Богу моле, или му се не моле, ком народу припадају".

- Толико тога заједничког кроз вијекове имамо, да је заиста луксуз да трошимо вријеме на оно што нас разликује, и да повећавамо разлике међусобно. Вијекови су показали да смо једни другима потребни и да једни без других не можемо, а да све можемо онда кад смо заједно и кад у нашим срцима има мјеста и за онога другога - додао је он.

Порфирије је казао да је захвалан на "људском осјећању за ово о чему говорим".

- За чињеницу да смо упућени једни на друге и једни другима потребни. Захвалан сам и свима који су од 2012. додали један камичак у мозаик пута који нас је довео до овога. Захвалан сам и онима који се нису увијек слагали да дођемо до овога момента, они су, можда и несвјесно, а Бог може свакога да употреби ка добру, допринијели да разумијемо колико је важно да се међусобно разумијемо. Да још боље разумијемо колико је важно да се боримо једни за друге, да још дубље и боље разумијемо колико смо једни другима потребно, и колико кад смо заједно можемо правити огромне кораке, и то у кратком времену - навео је патријарх.

Патријарх Порфирије је казао како жели да изрази и "молитвено осјећање љубави и захвалности" у односу на дугогодишњег митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је преминуо прије двије године.

Навео је да је Амфилохије наилазио на препреке и на оне који су хтели да оспоре његово "осјећање Јеванђеља и потребе спасења свих људи, и осјећање чињенице да је човјек, не само биолошко и историјско биће, него створено за вјечност".

- Он је учинио много више него бар ми из Цркве, сви заједно, да дођемо до овог тренутка. Сигуран сам да се он и данас са нама радује на небу, и да су његове молитве допринијеле да ми једноставно и брзо, откада сте Ви на овом месту, па и ја на свом, дођемо до овог епилога - рекао је Порфирије, обраћајући се предсједнику Владе Дритану Абазовићу.

Патријарх је навео да "није било потребно много ријечи да се разумијемо" да је овакав уговор нешто потребно држави Црној Гори и СПЦ у Црној Гори.

- Зато што ми као Црква, у било којој држави да се налазимо и у њој имамо црквену јурисдикцију, подразумијева се да хоћемо да поштујемо Устав и законе сваке државе. Зато мислим да је важно да и ви, поштујући Устав и законе Црне Горе, а и ми, нисмо хтјели ништа више од било ког грађанина Црне Горе везано за тему вјере, нити смо имали амбиције да постигнемо више од било које друго вјерске заједнице. Логично је и нормално да нам није било драго да прихватимо било шта што је мање од тога. Што важи за нашу Цркву и за све вјернике и заједнице у Црној Гори, ми се трудимо да гдје год да се налазимо као црква, ако постоје проблеми када су у питању друге вјерске заједнице по овим питањима, да увијек уз раме и раме боримо се за права те вјерске заједнице, да буду у истој мјери испоштована и примијењена као и права која ми очекујемо за себе - поручио је поглавар СПЦ.

Истакао је да циљ нису права ради права, са аспекта вјерских заједница.

- За нас је право само простор и могућност да можемо у пуноћи, на темељима Јеванђеља и систему вриједности која црпимо из њега, допринесемо изградњи не само демократског, већ људског друштва, са циљем да сви осјећају и доживљавају једни друге као браћу, као припаднике онога у чему смо сви једно - дио људског рода. Све друго долази након тога - рекао је патријарх.

Захвалио је Абазовићу и сарадницима на труду и одлучности, али и грађанима Црне Горе.

- Вјерујем да се сви они радују, без обзира у којој мери ће то неко показати или не - навео је патријарх српски Порфирије.


Агенције / Глас Српске