ХРВАТСКА ПРОТЕСТУЈЕ ЗБОГ МАЈОРА ТЕПИЋУ У БАЊАЛУЦИ :: Semberija INFO ::

 

ХРВАТСКА ПРОТЕСТУЈЕ ЗБОГ МАЈОРА ТЕПИЋУ У БАЊАЛУЦИ


- Хрватско Министарство спољних и европских послова упутило је протестну ноту Министарству иностраних послова БиХ поводом откривања спомен плоче у Бањалуци мајору ЈНА Милану Тепићу.

За МВЕП је, како се наводи, оваква одлука Граске упаве и градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића неприхватљива Како се додаје Тепић је "1991. године разнио складиште оружја у Бјеловару".

Из МВЕП-а наводе да се овом одлуком "велича терористички чин особе која је током велико српске агресије на Републику Хрватску, у самоубилачкој акцији свјесно узроковала смрт великог броја хрватских бранитеља и цивила, као и огромна материјална разарања Града Бјеловара".

"А таквом одлуком се градске власти Бањалуке без икакве сумње поистовјећују с том злочиначком великосрпском политиком. Уз то, овај неприхватљиви чин градских власти Бањалуке додатно нас удаљују од процеса изградње поверења и развоја добросуседских односа", стоји у саопштењу хрватског МВЕП-а.

Наводи се да је протестну ноту Миистарству БиХ упутио амбасадор Хрватске у Сарајеву.

Спомен плоча мајору Милану Тепићу откривена је у суботу у Бањалуци у улици која носи његово име.

Спомен -плочу су свечано открили градоначелник Драшко Станивуковић и Александар Тепић, син Милана Тепића.

Станивуковић је том приликом истакао да ће се "о Тепићевом посљедњем дану причати се док је српског народа, те да на његову херојску одлуку могу бити поносни сви војници, а на његову храборст читав наш народ".

Мајор Тепић (34) је током ратних дешавања дигао у ваздух себе и складиште муниције, јер није желио да оно падне у хрватске руке.

Тепићева посљедња реченица била је: "Једном људи дају ријеч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко."
 
(Тањуг)