ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: ВИШЕ СМО ЈЕДНО НЕГО ШТО СМО РАЗЛИЧИТО :: Semberija INFO ::

 

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: ВИШЕ СМО ЈЕДНО НЕГО ШТО СМО РАЗЛИЧИТО


Патријарх српски Порфирије поручио је данас на божићном пријему Српског народног вијећа у Загребу да је важност мира основна порука Божића и истакао да мир међу људима значи давање простора и мјеста другоме, другачијем, јер давањем мјеста другачијем, а у исто вријеме истом, више смо једно него што смо различито.

Патријарх је у свом обраћању присутнима, међу којима су били премијер Андреј Пленковић, предсједник сабора Гордан Јандроковић и министри спољних послова и културе, примјетио је да се "налазимо између два Божића - оног који се слави по Грегоријанском, и Божића који се слави по Јулијанском календару.

- Уоквирени смо на овим просторима, али, и на широм европском континенту, смислом поруком и садржајем Божића, а то је Рођење Христово - рекао је патријарх.

Он је истакао да је "различитост која постоји међу људима дар од Бога" да би се, како је навео, "разрасло оно што је једно и што је јединствено".

- Да бисмо расли, како каже апостол Павле, у мјеру раста висине Христове, а то значи у мјеру свечовјека. Човјека који јесте потпуно утемељен у себи, у свом идентитету, али у исто вријеме који је апсолутно и до бескраја обогаћен другим и другачијим - казао је патријарх Порфирије.

Поглавар СПЦ је примјетио и да је вријеме у ком живимо вријеме немира и страхова и истакао да немири нису оно што долази споља и да страх није оно што долази изван нас.

- Страх и немир су нешто што је у нама и што излази из нас. Шта то значи? То не значи да не постоје немири, невоље, проблеми који су изван нас, али да у исто вријеме ако мислимо да ми у себи, немирни, располућени, распарчани, у сукобу са самим собом, можемо ријешити и најмањи проблем, можемо успоставити и најмањи мир који нам долази споља и који је изван нас, у најмању руку смо у заблуди - казао је патријарх, саопштила је Митрополија загребачко-љубљанска.

Ми, истакао је, морамо, свако са собом и у себи, прије свега, стећи мир, а из тог мира и истинску и праву храброст, како бисмо могли, хватајући се у коштац са свим оним што је изван нас, једно по једно рјешавати.

- Управо данашњи дан, прослављање рођења сина Божјег као онога који нам доноси мир, доноси и формулу за постизање мира у себи, а онда и реализовање и рефлектовање тог мира изван себе, то јест око нас. Најприје је важно да се помиримо са Богом, а за нас хришћане то значи да усвојимо систем вриједности на који нас Јеванђеље позива. Тај систем вриједности је једноставан: Љуби ближњега као самога себе и притом не постављај питање ко је теби ближњи, него се питај коме си ти ближњи. А ближњи си, и испуњаваш тада Јеванђеље Христово и заповијест његову, сваком оном коме је потребан мир, коме је било шта потребно, када показујеш љубав према другоме, не питајући себе шта је он, тај други, учинио теби, него шта ти чиниш њему - поручио је патријарх и честитао Божић традиционалним поздравом:"Мир Божји, Христос се роди".
 
(Тањуг)