СИЈАРТО: СРБИЈА И ЦРНА ГОРА У ОВОМ МАНДАТУ ДА ПОСТАНУ ЧЛАНИЦЕ ЕУ :: Semberija INFO ::

 

СИЈАРТО: СРБИЈА И ЦРНА ГОРА У ОВОМ МАНДАТУ ДА ПОСТАНУ ЧЛАНИЦЕ ЕУ


Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто оцијенио је да Црна Гора и Србија током овог мандата Европске комисије треба да постану пуноправне чланице ЕУ.

Сијарто је након састанка са министром спољних послова Црне Горе Ђорђем Радуловићем рекао да све што се догађа на западном Балкану има утицај и на Мађарску и да је због тога најбољи пут интеграција тог региона у ЕУ.

- У супротности је са нашим интересима оно што се данас дешава у Бриселу у погледу проширења ЕУ. Протеклих година ЕУ је изгубила свој економски и политички значај - рекао је Сијарто, преноси подгоричка "Побједа".

Према његовим ријечима, противтежа може да буде само проширење и пријем нових земаља.

- Зато Брисел молим да не стаје на пут проширењу ЕУ и да не измишљају квази-разлоге зашто не може да се напредује у преговарачким процесу - навео је Сијарто.

Он је рекао да је Црна Гора остварила велики напредак у процесу преговора и додао да Мађарска односе са Црном Гором види као стратешко партнерство.

Сијарто је рекао да је са Црном Гором договорено да се признају сертификати о вакцинацији и да се одобри слободно путовање без тестова и карантина.

Радуловић је изразио увјерење "да овај регион припада западу и западном систему вриједности".

- Сагласили смо се и о потреби сарадње у економији, науци, култури образовању - на
 
(СРНА)