Варао пензионере представљајући се да је полицајац :: Semberija INFO ::

 

Варао пензионере представљајући се да је полицајац


Стипо Крижанац (45), који се налазио на челу криминалне банде познате као "биљанска група", која је варала пензионере у Хрватској, због чега је доспио на листу најтраженијих бјегунаца те земље, оптужен је у БиХ за покушај преваре четири пензионера.

Оптужницу је против њега подигло Тужилаштво Средњобосанског кантона, а потврдио Општински суд у Травнику.

Према четири тачке оптужнице, образац његових превара, односно модус операнди увијек је био исти. Крижанац би путем телефона позивао пензионере и представљао им се као полицијски инспектор те их обавјештавао да су им банковни рачуни"проваљени". Након тога он их је убјеђивао да подигну новац те од њих тажио да му га предају.

Како је наведено у оптужници, прво је у октобру 2020. године телефоном позвао М.Г. из Карловца и лажним приказивањем чињеница довео је у заблуду да разговара са надлежним из Карловачке банке. Рекао је да јој неко од службеника банке са шалтера отуђује уштеђевину са рачуна, због чега би требало да је подигне. Она га је послушала и подигла 132.300 некадашњих хрватских куна, а он је звао и рекао да ће доћи по новац. Жена је посумњала да би се могло радити о превари, одбила је да му преда новац те је све пријавила полицији.

Према оптужници, Крижанац је мјесец послије, у новембру 2020, у послијеподневним сатима у Витезу путем мобилног телефона 14 пута позвао на кућни број оштећену В.Х. из Загреба и лажним приказивањем чињеница довео је у заблуду да разговара са Иваном, радником једне банке, и да је њен новац у банци кривотворен, да га треба подићи и предати полицији ради криминалистичке обраде. Ни она му није предала новац, а Крижанац је В.Х. позивао неколико пута и пријетио јој "да ће видјети своје уколико позове полицију".

Истог мјесеца је са мобилног телефона на кућни телефон неколико пута позивао В.Г. из Каштел Новог и А.Ц. из Карловца, а која се тада налазила у Витезу, те их је по истом принципу покушао преварити и домоћи се новца.

Крижанац је откривен у децембру 2020, а до сада је осуђиван више од 15 пута, углавном за преваре и тешке крађе.