Извоз гљива вриједан 16,4 милиона КМ :: Semberija INFO ::

 

Извоз гљива вриједан 16,4 милиона КМ


Током девет мјесеци ове године из Босне и Херцеговине извезено је гљива у вриједности 16,4 милиона КМ, док је у истом период лани извезено 13,6 милиона КМ, подаци су Спољнотрговинске коморе БиХ, те се из њих примијети повећање извоза у вриједности од 2,8 милиона КМ.

Наиме , како кажу стручњаци из ове области, не чуди податак да је извоз шумских краљица из године у годину у порасту јер, како истичу, наша држава је препознатљива по производњи гљива.

Из Спољнотрговинске коморе БиХ казали су да је вриједносно повећање извоза праћено количинским повећањем извоза.

"Током девет мјесеци ове године увезено је гљива у вриједности од 2,6 милиона КМ.

Водеће земље увоза биле су Кина, Србија, Руска Федерација, Румунија, Хрватска", казали су из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Према њиховим подацима, највише се увозе гљиве у сушеном стању, а такође и извозе оне у осушеном стању, мада, како кажу, у извозу не заостају ни гљиве у свјежем или расхлађеном стању.

"У свјежем стању из БиХ се највише извозе лисичарке, вргањи и шампињони", појаснили су из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Драган Шепа, секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије при Привредној комори Српске, казао је за "Независне новине" да је БиХ препознатљива по производњи гљива.

"Привредна друштва у Српској, али и ФБиХ су препознатљива по производњи гљива и по откупу, као и даљој преради финалних производа које пласирају на инострана тржишта. Производња је квалитетна па самим тим расте и одмах долази и до повећање извоза", рекао је Шепа.

Додао је да је у периоду након пандемије вируса корона дошло до раста тражње за органским производима, као што су етерична уља, гљива.

"Гљиве су производи којима се привредна друштва озбиљно баве, производи су квалитетни и имају организовану кооперантску сарадњу са својим партнерима, тако да је у нашим друштвима велика потражња од стране иностраних тржишта", казао је Шепа и додао да су многа привредна друштва у Српској сертификована као органски произвођачи и она имају сигуран пласман на друга тржишта.

Мујдин Токић, предсједник Групације произвођача мицелија, компоста и узгоја гљива Тузланског кантона, казао је да је ова година била јако повољна што се тиче узгајивача гљива, те да БиХ годинама уназад биљежи раст извоза.

Навео је да се с тржишта БиХ гљиве највише извозе у земље региона, Србију, Сјеверну Македонију и мање количине у Хрватску.

"Неке количине, најчешће шитаки гљива, извозе се у земље ЕУ", рекао је Токић, истичући да велики извоз гљива из БиХ представљају шумске гљиве.

Како је рекао, и на бх. тржишту је ове године дошло до повећане потражње за гљивама, а разлог томе је сигурно цијена која се није мијењала у односу на ранији период.

Појаснио је да је БиХ богата гљивама те да имамо географске и климатске услове за производњу, а поред тога и традицију, односно навику бављења гљивама.

"Такозвано гљиварење је присутно у нашем народу, имамо праксу да убиремо те плодове и да водимо рачуна о томе", казао је Токић.