У ФБиХ забрањено пушење у затвореном јавном простору и у аутомобилима са малољетницима :: Semberija INFO ::

 

У ФБиХ забрањено пушење у затвореном јавном простору и у аутомобилима са малољетницима


Foto - Pixabay

У Федерацији БиХ од данас, нема пушења у затвореним јавним мјестима, у јавном превозу, али и у аутомобилима гдје се налазе малољетне особе.

Џенана Соколовић цигарете конзумира преко 45 година. Свјесна је, каже, штетности коју узрокују, али ту навику никада у потпуности није могла да искоријени. Иако је дугогодишњи пушач, забрана пушења на јавном мјесту неће јој представљати проблем.

“Па да вам кажем, ја сам пушач, па ако је тако онда мора бити. Има кућа пушиће се у кући и ето. Подржавам, има раје која не пуши, има које пуши и ето”, каже Џенана за УНУ.

Грађани Сарајева сличног су мишљења.

“Ако ми пушимо и ако се ми трујемо, не морају се тровати они који не пуше”, кажу нам

“Ма наравно да сам против пушења, у сваком случају сам против. Не пушим и не идем по кафићима гдје се пуши”.

“Мислим да је највеће зло нашег човјечанства цигарете и такве дроге, утичу посебно на младе људе. И мислим да не би требало дозволити да се пуши ни у једном случају, ни у једном простору”, констатују грађани у анкети.

Власници угоститељских објеката у којима се цигарете највише и конзумирају биће дужни на видним мјестима истаћи знак “забрањено пушење”.

У објекту не смију бити истакнуте пепељаре и друге посуде за одлагање пепела. Пушење се дозвољава само у посебним просторијама предвиђеним за то. Угоститељи очекивано негодују.

“У случају да је гост запалио цигарету, ми смо дужни да га опоменемо, забранимо му услугу, да затразимо да напусти простор, а ако не онда смо дузни да позовемо надлезни орган, а ко је задузен полиција, да полиција га одстрани. Је ли то брука и срамота?” пита Амир Хаџић, предсједник Удружења хотелијера и ресторатера БиХ.

Закон о забрани пушења на јавном мјесту у Федерацији БиХ ступа на снагу данас, 28. маја. Угоститељски објекти имаће 6 мјесеци времена за прилагођавање, док ће се физичка лица одмах почети кажњавати. То значи да – уколико будете пушили у аутомобилу у којем се налази малољетна особа – добићете казну.

“Важно је напоменути да се распон казне креће од 100 до 15 хиљада КМ, међутим оне се почињу наплаћивати годину дана од дана примјене закона. Надзоре ће вршити кантонална инспекција, тржишно туристичка инспеција, санитарна, свако у оквиру своје надлежности”, каже Вилдана Брдарић, портпарол Управе за инспекцијске послове КС.

Осим цигарета, под забраном је обухваћена и употреба наргиле, водене луле, електронских цигарета и биљних производа за пушење.


Независне новине