Борба против илегалног тржишта резаног дувана треба да почне на њиви :: Semberija INFO ::

 

Борба против илегалног тржишта резаног дувана треба да почне на њиви


Кампања "Стоп шверцу", коју Управа за индиректно опорезивање БиХ спроводи већ трећу годину заредом, дала је резултате и илегално тржиште дувана и дуванских прерађевина је смањено, међутим посао још није завршен, а на терену је све израженија појава шверца резаног дувана.

У претходне двије године Управа за индиректно опорезивање, СИПА, Гранична полиција БиХ, ентитетски МУП-ови и инспекције, поприлично су сузбили илегално тржиште цигарета, о чему говоре и званични подаци, јер вриједност одузетог дувана и дуванских прерађевина премашује износ од десет милиона КМ.

Оно што забрињава јесте раст употребе илегалног резаног дувана и, према недавно спроведеном ИПСОС истраживању, у 2022. години укупна потрошња илегалног резаног дувана била је 2.245 тона, што је 25 одсто више у односу на 2021. годину и скоро 40 одсто више у односу на употребу у 2020. години.

"Систем контрола, када је ријеч о дувану, треба да почне доста раније и на ентитетском нивоу, и у Републици Српској, и Федерацији БиХ, гдје надлежности имају министарства пољопривреде. У складу са легислативом, дуван не може сијати неко ко пожели и то мора бити регистровано, а касније се добије тачна количина тих садница. Након што се то произведе, та количина садница мора се предати откупљивачу, односно прерађивачу дувана", рекао је Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу УИО.

Он каже да су приликом контроле инспектори УИО уочили да прерађивачи нису преузели све саднице од произвођача те да је било доста несугласица, јер су прерађивачи тврдили да нису имали могућност да натјерају пољопривреднике да им предају све саднице и откупили су само оно што су им пољопривредници понудили.

"Наша инспекцијска служба извршила је разрез обавезе, али је утврђено да су значајне количине дувана нестале на путу између произвођача и прерађивача, што значи да су те количине произведеног дувана очито завршиле негдје на црном тржишту", нагласио је Ковачевић.

Како би се овој појави стало на крај, неопходно је имати бољу координацију између институција ентитета, јер прерађивачи дувана немају могућност да од пољопривредника повуку сву количину дувана коју би тај пољопривредник требало да преда.

Главну улогу у свему томе треба да има ентитетска пољопривредна инспекција, која ће контролисати комплетан процес од садње до производње.

"Производња дувана која је некада ишла у фабрике сигурно је дијелом нашла пут ка илегалном тржишту и треба размишљати како контролисати ту саму производњу. Праћење производње на самом земљишту је кључно. Важно је видјети које су критичне тачке, а након тога припремити стратегију и оперативне мјере да се то смањи колико је могуће. Као у свим другим активностима, не постоји шанса да то црно тржиште у потпуности нестане, али треба га свести у разумне мјере", рекао је Саша Грабовац, економски аналитичар.

Велику помоћ надлежним институцијама у борби против илегалног тржишта дувана и дуванских производа пружају и грађани кроз акцију Управе за индиректно опорезивање "Стоп шверцу", а који путем телефона 080020607 и путем Вибера на број 065/355-155 могу пријавити сваку нерегуларност када су у питању дуван и дуванске прерађевине.

"Оног тренутка када неко позове на нашу линију, тај позив је заиста у позиву анониман и наша централа је тако подешена да не видимо са којег броја неко пријављује неправилност. Лице које пријављује није дужно да остави било какве личне податке и позивамо грађане да нам доставе квалитетне информације, јер само на основу квалитетних информација ми можемо предузети активности на терену", рекао је Ковачевић.
 
(Независне)