Миличевић и Нешковић на конференцији о енергетској ефикасности :: Semberija INFO ::

 

Миличевић и Нешковић на конференцији о енергетској ефикасности


Предсједник Српске демократске странке и начелник општине Теслић Милан Миличевић и делегат СДС у Дому народа БиХ Желимир Нешковић присуствују конференцији „Акција за енергетску транзицију БиХ“ коју организује Делегација ЕУ у БиХ у просторијама Парламентарне скупштине у Сарајеву.
 
Миличевић је истакао да општина Теслић већ годинама учествује у програмима енергетске ефикасности и да обезбјеђивање енергетске стабилности у овим тешким временима једно од основних егзистеницијалних питања за сваку земљу.


 
„Европска зелена агенда је стратегија из 2019. године која би требала Европу учинити првим „климатски неутралним“ континентом до 2050. године. Како би тај циљ био остварен, државе потписнице морају постепено радити на увођењу чисте енергије за покретање свих економских процеса.  Општина Теслић је реализовала до сада низ успјешних пројеката на плану топлотне ефикасности објеката више основних школа, дјечјег вртића као и зграда колективног смјештаја средствима општинског буџета и међународних фондова.“, појаснио је Миличевић.


 
Желемир Нешковић у функцији замјеника предсједника Зеленог клуба на конференцији „Акција за енергетску транзицију БиХ“ поручио је да је Зелени клуб састављен од посланика који се баве енергетском ефикасношћу припремио извјештај о учињеном у протеклом мандату.
 
„Урадили смо детаљну анализу активности институција у Босни и Херцеговини, Савјета министара, Влада РС и ФБиХ као и локалних заједница на пољу енергетске ефикасноти и ова конференција је прилика да се сумира стање по питању провођености смјерница Европске енергетске заједнице“, поручио је Нешковић.


 
Kонференцијa “Акција за енергетску транзицију” се одржава у организацији Делегације ЕУ у БиХ, УНДП и амбасаде Шведске, а њен домаћин је Зелени клуб.