Посланици Представничког дома изгласали укидање акциза :: Semberija INFO ::

 

Посланици Представничког дома изгласали укидање акциза


Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине усвојио је извјештај Заједничке комисије оба дома о усаглашавању текста измјена Закона о акцизама у БиХ, чиме су практично изгласали да акцизе на нафту и нафтне деривате буду укинуте.

Да би акцизе у коначници биле укинуте потребно је да своју сагласност да и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, што је велико питање с обзиром на то да СНСД има већину да заустави усвајање измјена овог закона, а што су раније већ учинили.

Иначе, током расправе посланици су истакли да је Закон о акцизама у Босни и Херцеговини усвојен на инсистирање међународне заједнице, прије свега Ларса Гунара Вигемарка, бившег шефа Делегације ЕУ у БиХ, те да политичке партије које су тада гласале за тај закон, ако имају имало моралности и осјећаја према народу, треба да гласају да се акцизе на нафту и нафтне деривате данас укину, што ће за посљедицу имати смањење цијена горива и до пола КМ.

Наглашено је и да актуелни сазив парламента БиХ има обавезу према грађанима и привреди да се акцизе укину како би им се макар мало олакшао живот у условима велике инфлације и све већих трошкова живота.

"Укидање акциза је питање здравог разума. Гориво би било јефтиније и до пола марке јер се на акцизе обрачунава ПДВ, а укидањем акциза појефтинила би и одређена роба и услуге", рекао је Саша Магазиновић, посланик СДП-а.

Осим СДП-а, подршку укидању акциза најавили су и посланици СДА, НЕС-а, ПДП-а, СДС-а и Листе за правду и ред, а током својих дискусија у неколико наврата су навели да је главни кривац због чега акцизе још нису укинуте СНСД, који је све блокирао у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Иначе, измјене Закона о акцизама још у марту усвојене су у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, али због одуговлачења тај закон још није ступио на снагу и питање је да ли ће се то десити с обзиром на то да зелено свјетло треба дати и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

"Не сумњам да неће проћи Представнички дом и убијеђен сам да ће највећи дио посланика гласати за овај приједлог, али не знам да ли ће гласати СНСД у Дому народа и тада ће све маске пасти. Видјећемо ко је за то да се укину акцизе и олакша живот привреди и становништву", рекао је Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а.

Посланике Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ интересовало је и гдје је новац прикупљен од акциза јер, како су рекли, путеви се не граде и једино логично што се намеће јесте да је намјенска акциза која се прикупља кроз нафту и нафтне деривате завршила у потрошњи.

"Постављам питање гдје је новац од акциза. Ми нисмо направили ништа. Кад видите ентитетске буџете јасно вам је гдје је новац. Њиме се крпе буџетске рупе и мислим да то није поштено. Новац који смо узели од грађана треба да им вратимо. Дајте да то урадимо на било који начин, али ово је ријетко који механизам преко којег можемо олакшати барем мало живот грађанима", рекао је Златко Милетић, посланик НЕС-а.

Занимљиво је да посланици СНСД-а, иако су неколико пута прозвани, нису реаговали и нису дискутовали по овој тачки дневног реда. Раније, у СНСД-у су за "Независне" рекли да ће измјене Закона о акцизама укинути само ако њихов амандман буде прихваћен, односно уколико се акцизе на нафту и нафтне деривате укину на само 30 дана, а не на шест мјесеци, како је предложено самим измјенама Закона о акцизама, који је усагласила Заједничка комисија оба дома.

Осим о измјенама Закона о акцизама, посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас су обавили расправу и о Приједлогу закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач Шериф Шпаго, посланик СДА. Суштина измјена овог закона је у томе да се приликом повећања плата, односно основице за обрачун плата, иста не односи на именоване и изабране званичнике јер, како је истакнуто, срамота је да службенику буде повећана плата за 100 или 150 КМ, а именованом функционеру 400 или 500 КМ. Ипак, с обзиром на то да Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ није дала зелено свјетло за овај закон, на крају се није гласало о самом закону, већ о извјештају комисије који није прихваћен.

(Независне)