ЊЕМАЧКИ ГИГАНТ У ВЕЛИКИМ ПРОБЛЕМИМА: Упитно хоће ли ЛИДЛ у БиХ отворити продавнице идуће године... :: Semberija INFO ::

 

ЊЕМАЧКИ ГИГАНТ У ВЕЛИКИМ ПРОБЛЕМИМА: Упитно хоће ли ЛИДЛ у БиХ отворити продавнице идуће године...


Лидл је направио бум на свјетском тржишту првенствено зато што је пословао с ниским маржама (проценат зараде по производу) чиме је из игре избацивао велике играче који су имали знатно већу зараду по производу.

Њемачки продајни ланац Лидл није одустао од отварања продавница у БиХ, али се тај процес не одвија предвиђеном динамиком. Првобитно је планирано да се продавнице отворе већ ове године, али сада је упитно да ли ће се то десити прије 2024. године.

Лидл се у БиХ суочава с неочекиваним проблемима који су дјелимични разлог кашњења отварања продавница, извјештава БизнисИнфо.ба.

Тренутно се, бар колико је познато, гради само један објекат, и то онај у Бијељини, али он неће бити отворен прије него што буде изграђено барем десетак објеката широм БиХ.

Лидл се у БиХ суочио с двоструким проблемом који би му буквално могао “појести зараду” у нашој земљи. С једне стране, то су екстремно ниске марже с којим ће морати пословати, а с друге стране ту су драстично нарасли трошкови пословања, што се првенствено огледа у расту плата и отежаном проналаску радне снаге.

Марже сведене на минимум

Лидл је направио бум на свјетском тржишту првенствено зато што је пословао с ниским маржама (проценат зараде по производу) чиме је из игре избацивао велике играче који су имали знатно већу зараду по производу.
Но, проблем у БиХ је што је је ово једно од најсиромашнијих друшава у Европи у којој присутни ланци већ раде с минималним маржама. Дакле, Лидл ће морати ићи чак и ниже о тога чиме ће његова зарада већ бити знатно умањена.

Наравно, то су имали на уму када су се одлучили ући на ово тржиште. Оно што тада нису планирали јесте велика економска криза која је изазвана ратом у Украјини, која је довела до велике инфлације и додатно испразнила новчанике грађана.

– Куповна моћ људи је мања него икада, што наводи већину људи да буквално пазе на сваку марку коју троше. Људи купују само оно основно и добро мјере гдје је шта јефтиније. С друге стране, производи су све скупљи па су ланци принуђени максимално снижавати властиту маржу да не би изгубили купце – каже наш саговорник који ради у овом сектору.

Раднике је скоро немогуће пронаћи

С друге стране, трошкови пословања су порасли. Прво с чиме ће се Лидлу суочити у нашој земљи бит ће непланирано велики трошкови изградње објеката. Овај ланац је познат по томе што гради своје властите објекте.
Цијене грађевинског материјал ове године су на рекордном нивоу, а порасле су и плате радника у грађевини. Стога је изградња објеката скупља него икад па многи и одустају од планираних инвестиција.

Наравно, гигант попут Лидла неће због тога одустати од изградње, али прави изазов ће бити проналазак довољног броја трговаца који ће радити у њиховим објектима. Многе компаније у БиХ не успијевају наћи чак ни много мањи број радника, иако нуде солидна примања. Лидл ће требати више стотина радника за своје објекте, па је питање како ће их успјети наћи.

Чак и ланци који низ година послују у БиХ, суочили су се с великим проблемом недостатка радника. Стога су многи од њих значајно подигли примања и генерално поправили однос према упосленицима.  
¬Да би Лидл поронашао и, што је још важније, трајно задржао толики број радника, морат ће понудити веома уносна примања, знатно већа него што је то било прије двије до три године. Трошкови плата највећи су издатак у раду малопродајних ланаца.

Хоће ли трошкови појести сву зараду?

Дакле, компанија ће се у БиХ суочити с нараслим трошковима пословања с једне стране,  а с друге стране потрошачима чија је ионако слаба куповна моћ додатно ослабљена кризом и инфлацијом, те конкуренцијом која већ послује с веома ниским маржама.

На том уском простору Лидл ће морати тражити шансу за властиту зараду, у једном од најсиромашнијих друштава у Европи. Да ли ће је наћи – вјероватно да; да ли ће она бити онаква каквој су се надали – сигурно не. Стога и не чуди што Нијемци баш и не журе с отварањем објеката.


Слободна Босна (БизнисИнфо.ба)