Грађани БиХ у потрази за послом очекују плату од 940 евра :: Semberija INFO ::

 

Грађани БиХ у потрази за послом очекују плату од 940 евра


Испитаници из БиХ који су у потрази за послом имају чак 20 одсто већа очекивања него прошле године и просјек жељене зараде сада износи 940 евра, саопштено је на порталу Инфостуда.

Грађани Србије када траже посао у просјеку очекују зараду од 860 евра, што је за 13 одсто више него претходне године када су очекивања била 760 евра, показало је велико регионално истраживање Центра за запошљавање Инфостуд, у сарадњи са регионалним партнерским сајтовима за запошљавање. Са друге стране, најнижа очекивања су присутна међу испитаницима у Сјеверној Македонији - 770 евра, а у складу са стандаром у региону, испитаници у Словенији очекују плату већу од 1.640 евра у просјеку, а Хрвати 1.200 евра.

Међутим и поред инфлације, а изгледа да плате не прате тај тренд, тек сваки пети испитаник добио је повишицу током ове године.

Ове године је за одабир посла најважнији фактор био висина плате, за разлику од претходних година када су пресудни били међуљудски дноси, а почео је да се придаје све већи значај и радном времену.

Занимљиво је да се висина зараде нашла на првом мјесту у готово свим земљама региона, осим Словеније, гдје су добри међуљудски односи и даље на првом мјесту.

У посљедњих годину и по дана посао је промијенило 38 одсто испитаника из Србије, а у наредних годину дана на овај корак је спремно чак 65 одсто. Као и претходних година, када би бирали компанију према типу власништва, испитаници из Србије би најрадије одабрали приватну компанију у страном власништву, а у најмањој мјери приватну компанију у домаћем власништву. Четвртина испитаника Србије би најрадије радила за државно предузеће, док би сваки пети испитаник покренуо приватни бизнис.

Сличан тренд је присутан у свим земљама региона, сем Словеније гдје највећи број испитаника ипак бира рад у домаћим приватним компанијама. Посао у струци у највећој мјери траже незапослени из БиХ, а у најмањој они из Сјеверне Македоније.

Истраживању су се прикључили партнерски портали за запошљавање из региона MojPosao.net из Хрватске, MojPosao.ba из БиХ, Deloglasnik.si из Словеније и Vrabotuvanje.com.mk из Сјеверне Македоније.

(Независне)