БиХ Русима шаље лијекове, а Американцима душеке :: Semberija INFO ::

 

БиХ Русима шаље лијекове, а Американцима душеке


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Укупан извоз из БиХ у Русију за протеклих осам мјесеци износио је 35.476.759 КМ, док је у истом периоду ове године извоз у САД био тежак 116.662.000 КМ.

Потврђено је то "Независним новинама" из Спољнотрговинске коморе БиХ, чији подаци, уједно, показују занимљиву расподјелу бх. производа у ове двије свјетске силе.

Када је у питању Русија, највише смо, у протеклих осам мјесеци, у ту земљу послали фармацеутских производа, а вриједност износи 20.857.605 КМ.

"Извезени су лијекови припремљени у облике или паковања за продају у вриједности од 15.568.450 КМ, те остали лијекови који садрже витамине, вриједни 5.285.140 КМ, док остали фармацеутски производи чине 4.015 КМ", рекли су за "Независне новине" из Спољнотрговинске коморе БиХ.

На другој позицији, када је ријеч о извозу у Русију, нашло се воће, односно јабуке, крушке и дуње, вриједности 6.181.623 КМ, а на трећем минерална горива (нпр. моторна уља), у укупном износу од 3.807.569 КМ.

С друге стране, када је ријеч о САД, тамо смо од јануара до августа највише извезли производа у које спадају, примјера ради, носачи мадраца, мадраци, јоргани итд, а вриједност је 38.401.004 КМ.

Нешто мања вриједност, у износу од 34.034.529 КМ, отпада на оружје и муницију, те њихове дијелове, а на трећем мјесту извозних производа за САД нашли су се експлозиви и слични производи, у вриједности од 9.686.019 КМ.

Лазо Шиник, секретар Удружења шумарства и прераде дрвета Привредне коморе РС, није изненађен због тога што у САД у великим количинама извозимо производе управо из овог сектора.

"Америка прије није била ни у топ 10 земаља у које извозимо ове производе, а у прошлој години је ту ушла и то је настављено и у овој години. Кинези су у РС прошле године почели пословати с фирмом која извози душеке односно мадраце у Америку", појаснио је Шиник у изјави за "Независне новине".

Како је нагласио, капитал нема граница и очигледно је да с овим извозним производом имамо перспективу.

"Међутим, јачина долара, између осталог диктира, односно утиче на трговинске токове", нагласио је Шиник.

Према подацима Агенције за статистику, од јануара до августа бх. извоз је износио 11 милијарди 889 милиона КМ, што је за 35,8 одсто више него у истом раздобљу 2021. године, док је увоз износио 18 милијарди 523 милијуна КМ.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да се ни САД ни Русија нису нашле у топ 10 држава у које највише извозимо. На првом мјесту је, наиме, Њемачка, на другом Хрватска, на трећој позицији је Србија, а на четвртој Италија, на петој Аустрија. Слиједе Словенија, Црна Гора, Низоземска, Мађарска и Француска.

У истом периоду највише смо увозили из Хрватске, Србије, Њемачке, Словеније, Италије, Турске... 

"Покривеност увоза извозом од јануара до августа 2022. износила је 64,2 одсто, док је спољнотрговински робни дефицит износио шест милијарди и 634 милиона КМ", навели су из Агенције за статистику БиХ.


Независне новине