САВЈЕТ МИНИСТАРА ДОНИО НОВУ ОДЛУКУ О ЗАБРАНИ ИЗВОЗА ОДРЕЂЕНИХ ДРВНИХ СОРТИМЕНАТА :: Semberija INFO ::

 

САВЈЕТ МИНИСТАРА ДОНИО НОВУ ОДЛУКУ О ЗАБРАНИ ИЗВОЗА ОДРЕЂЕНИХ ДРВНИХ СОРТИМЕНАТА


Foto: Ilustracija
САРАЈЕВО- Савјет министара на ванредној телефонској сједници донио је Одлуку о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета до 31. октобра 2022. године.

Одлука је донесена у складу са иницијативама Владе Републике Српске и Владе Федерације БиХ, а након што је утврђено да раније донесеном одлуком нису испуњени циљеви њеног доношења, који се првенствено огледају у енормном расту цијена одређених дрвних сортимената и производа од дрвета.
 
- Забраном извоза одређених шумских дрвних сортимената и производа од дрвета разврстаних у 13 тарифних ознака, укључујући и дрвене брикете, желе се осигурати неопходне количине за прерађивачку индустрију, отклонити пријетње од озбиљне или непоправљиве штете за шуме у БиХ и спријечити критичне несташице огревног дрвета за становништво и привреду, те јавне установе у области образовања, здравства и социјалне заштите, проузроковане кризом на свјетском тржишту енергената - саопштено је из Савјета министара.
 
По истеку рока примјене ове одлуке, Савјет министара ће продужавати заштитне мјере предвиђене овом одлуком, на приједлог и на основу извјештаја Министарства спољне трговине и економских односа, а све до испуњења циљева увођења привремене забране извоза.
 
- Савјет министара може преиспитати примјену ове одлуке и прије истека њеног важења у случају испуњења циљева њеног доношења, на основу достављеног извјештаја Министарства спољне трговине и економских односа.
 
Даном ступања на снагу ове одлуке престају да важе раније донесене одлуке о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета са 67. ванредне сједнице, као и њена измјена са 54. редовне сједнице Савјета министара.

(Глас Српске)