Суша поскупљује живинарске производе за десет одсто :: Semberija INFO ::

 

Суша поскупљује живинарске производе за десет одсто


ТЕШАЊ - Суша је ове године значајно утицала на много тога, али највише на пољопривредне произвођаче, који очекују мање приносе житарица, а према ријечима живинара - мањи приноси житарица ће повећати цијену свих живинарских производа за десет одсто.

Един Јабанџић, предсједник Координационог одбора перадара, живинара БиХ и извршни директор компаније "Мади" из Тешња, рекао је за "Независне новине" да уколико се остваре прогнозе да ће приноси житарица бити мањи за 50 одсто, онда је поскупљење свих живинарских производа неминовно.

"Поскупљење зависи од рода житарица, а према досадашњим процјенама род ће бити јако лош, те ће то вјероватно утицати на цијену, али још не знамо у коликом обиму", рекао је Јабанџић, додајући да берба кукуруза креће за неколико дана те да ће онда све бити јасније.
"Процјене су да ће због суше приноси бити мањи за 50 одсто, али док год не крене берба и ми не видмо стварно стање врло је тешко рећи, јер не знамо шта да очекујемо", рекао је Јабанџић.
Према његовим ријечима, економска ситуација грађана је тешка те они не желе да је додатано отежавају уколико не буде било потребе.
"Ми не желимо да подижемо цијену уколико не буде потребе, јер не желимо да отежавамо додатно ову тешку економску ситуацију у којој народ живи. Врло је тешко рећи било шта, ми ћемо се свакако трудити да гледамо који је интерес грађана", рекао је Јабанџић.

Предраг Миличић, предсједник Заједнице живинара РС, који је уједно и директор предузећа "Агрекс" из Доњег Жабара, рекао је за "Независне новине" да би у наредном периоду требало доћи до поскупљења живинарских производа за десет одсто.

"Свакодневно смо суочени са сталним повећањима цијене енергената на свјетским берзама, што се одражава на нашу производњу. Ове године је суша била катастрофална, како се процјењује најгора у задњих 500 година. Ми се овим проблемима једноставно прилагођавамо из дана у дан, али сасвим је реално да ће морати доћи до усклађивања и повећања цијена производа живинарства", казао је Миличић.

Како је рекао, производња данас у односу на ону прије пет мјесеци не може да се пореди.
"Врло је тешко мјерити производњу. Ми у производњи јаја идемо с минималним повећањима која су бар три пута мања у односу на повећање инпута за производњу", рекао је Миличић.
Како је додао, неће доћи до драстичног поскупљења, али поскупљење од десет одсто је неминовно, мада је и оно минимално када се у обзир узме тренутна ситација.
"Ми у наредном периоду очекујемо веће цијене, односно очекујемо усклађивање цијене коштања с тржиштем. То ће сигурно бити кроз неких 15 дана до мјесец дана", рекао је Миличић.


Независне новине