НОВИ УДАР НА ЏЕПОВЕ ГРАЂАНА: Најављено ново поскупљења млијека :: Semberija INFO ::

 

НОВИ УДАР НА ЏЕПОВЕ ГРАЂАНА: Најављено ново поскупљења млијека


На полицама маркета цијене млијека и млијечних производа расту готово сваки дан, а тај тренд би се, према ријечима мљекара, могао наставити због поскупљења свих инпута у мљекарству. И фармери су све гласнији у захтјевима за повећањем откупних цијена. Досадашња увећања нису довољна ни да покрију производњу. 

Мање количине млијека на полицама маркета су свакодневно видљиве. Купце изненаде и нове више цијене ове основне животне намирнице и њених прерађевина. С друге стране, произвођачи млијека негодују због ниских откупних цијена које их, кажу, гурају у пропаст. Цијене репроматеријала троструко су веће, а због суше мањак је и хране за стоку. 

"Ове године мислим да ће бити катастрофа, да нећемо имати ни за идућу годину хране, ово сад што смо успјели да посијемо, а камоли да се наставимо бавити овим послом. Ја мислим да ће бити много тешко", каже фармер Небојша Ђокић.

Откупна цијена 1,20 КМ могла би одржати производњу, но она је са најновијих 10 посто повећања у Републици Српској 0,88 фенинга по литри. У Удружењу мљекара кажу да је договорено да би у октобру требао бити одржан нови састанак са 'Млијекопродуктом' након чега ће се знати да ли ће доћи до нових корекција.

"Млијеко је на свим странама скупље, а код нас је 88 фенинга највећа цијена. Незадовољни смо, али идемо даље. У октобру ћемо поново сјести. У Србији је 92 фенинга, а код нас 88, четири фенинга више, а они кукају", наводи предсједник Удружења пољопривредних произвођача – мљекара РС Владимир Усорац. 

Инпути у мљекарству у сталном су расту. У Удружењу пољопривредних произвођача Федерације Босне и Херцеговине кажу да би, гледајући на то, нове откупне цијене требало готово свакодневно кориговати. Сматрају да разлика у откупној и цијени на полицама, која прелази двије КМ, оставља простора за више цијене сировог млијека.

"У зависности од регије до регије, од количина које произвођачи могу понудити, за август је исплаћено од 72-88 пфенинга, што овим омјером представља велику разлику између малих, средњих и великих произвођача, која је у сваком смислу цијена недостатна да би се одржала даље производња", сматра предсједник Удружења пољопривредних произвођача ФБиХ Адмир Кахриман.

Да су цијене откупа ниске, не споре ни прерађивачи. Оне ће морати расти, али ће расти и цијене готових производа. 
"Што се тиче производње, у преради млијека цијена амбалаже и неких других елемената отишла је преко 100 посто. Док се год не смире цијене горива, амбалаже, до сировог млијека, оне ће морати ићи горе и то је неизбјежно", наводи власник мљекаре 'Пађени' Ненад Вукоје.


Независне (БХРТ)