БиХ и Европол на корак до пуне сарадње: Официр спреман, контакт тачка не :: Semberija INFO ::

 

БиХ и Европол на корак до пуне сарадње: Официр спреман, контакт тачка не


САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - БиХ и Европска полицијска служба (Европол) коначно би, након вишегодишњих опструкција на домаћем терену, до краја мандата актуелне власти требало да успоставе пуну сарадњу, а први корак ка томе је договор о слању официра за везу у Хаг, што би требало да буде завршено најкасније до краја овог мјесеца.

Оперативни и стратешки споразум о сарадњи са Европолом, који је БиХ потписала још 2016, у фебруару наредне године ратификовали су Европски парламент и Парламент БиХ, чиме је БиХ преузела обавезу успостављања заједничке контакт тачке за сарадњу, у којој би оперативне информације са Европолом размјењивали сви полицијски органи у БиХ.

Међутим, прича је, послије својеврсног затишја, активирана почетком 2020. године, али су услиједиле велике полемике у вези са локацијом на којој у БиХ треба да буде заједничка контакт тачка за сарадњу са Европолом. Замјеник министра безбједности БиХ Недељко Јовић те године је донио инструкцију о успостављању и функционисању тачке, која предвиђа да она буде у том министарству, односно да опрему преселе из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ. Томе су се успротивили челници федералног МУП-а и саме Дирекције, иначе припадници бошњачког народа, који су наводили да контакт тачка треба да буде у Дирекцији, а не у министарству, док су из РС указивали да Споразум са Европолом не предвиђа Дирекцију као мјесто контакт тачке, већ да децидирано пише да је то министарство, адреса Трг БиХ један.

На овом питању се, како истиче саговорник “Гласа Српске”, радило доста у протеклим мјесецима. Очекује да ће разговори који још трају резултирати на крају и договором.

- Иде се полако, а све би, ако остане овако, требало да буде завршено до краја мандата актуелног сазива власти на нивоу БиХ - истакао је.

И док надлежни још усаглашавају детаље у вези са контакт тачком, Савјет министара је крајем априла усвојио закључак о упућивању официра за везу БиХ при Европолу у Хаг.

Та одлука је објављена у посљедњем броју “Службеног гласника БиХ”, а из ње је видљиво да су потврђене раније најаве да на ту адресу иде припадник Министарства унутрашњих послова РС Александар Стјепановић, на мандат од четири године, почев највјероватније од 1. јуна.

- Министарство безбједности БиХ је овлашћено да закључи споразум о рефундирању укупних трошкова за плате, накнаде и друге трошкове за именованог са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, а који ће се исплатити путем ресора безбједности - пише у закључку Савјета министара.

Разговори

О упућивању Стјепановића на дужност, као и о осталим детаљима који се тичу сарадње БиХ и Европола, према непотврђеним информацијама, требало би у петак да разговарају надлежни из републичког МУП-а и министарства на нивоу БиХ, земље која једина у окружењу није успоставила пуну сарадњу са том веома значајном европском службом.


Глас Српске