ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ВАПЕ ЗА ИНСПЕКТОРИМА И ИТ СТРУЧЊАЦИМА :: Semberija INFO ::

 

ПОРЕСКЕ УПРАВЕ ВАПЕ ЗА ИНСПЕКТОРИМА И ИТ СТРУЧЊАЦИМА


- Пореске управе Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске кубуре са недостатком радника, од којих им највише фали инспектора, али и стручњака из области информационих технологија.

Наиме , у Пореској управи ФБиХ и Пореској управи РС запослено је мање радника него што је то предвиђено систематизацијом радних мјеста. Адиса Хамзић, портпаролка Пореске управе ФБиХ, казала је за "Независне" да је у овој федералној институцији број систематизованих радних мјеста 1.744, а да је тренутно запослено свега 1.268 радника.

"То значи да нам фали 476 радника у односу на број систематизованих радних мјеста. Између осталих, недостају нам 92 федерална порезна инспектора. Такођер , отишло нам је укупно и десет ИТ стручњака, од чега њих пет у посљедња два мјесеца. Од тих пет ИТ стручњака, тројица су били шефови одсјека", навела је Хамзићева. На питање који су основни разлози одласка радника из Пореске управе ФБиХ, Хамзићева одговара да су то веће плате те да радници одлазе за бољим примањима.

"Колико сам упозната, конкурси за попуњавање радних мјеста у Порезној управи Федерације БиХ се редовно расписују, а недавно је био један за пријем ИТ стручњака, те је та процедура још у току", истакла је Хамзићева.

Из Пореске управе Републике Српске рекли су да је Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији у овој институцији систематизовано 868 радних мјеста.

"У радном односу на неодређено вријеме тренутно је ангажовано 817 извршилаца послова, што је 51 извршилац посла мање него што је предвиђено Правилником", појашњавају из Пореске управе РС.

Додају да су у Пореској управи РС систематизоване укупно 123 инспекторске позиције и 39 радних мјеста за ИТ област. "Тренутно је у радном односу на неодређено вријеме ангажовано укупно 118 инспектора и 34 запослена из области информационих технологија, што показује да је на овим позицијама ангажовано мање извршилаца него што је предвиђено Правилником", наводе из Пореске управе РС.

Додају да је рад у Пореској управи комплексан пословни и организациони систем широких надлежности у којем је кадровска флуктуација, посебно радника из ИТ области константна.

"Из овог разлога чести су и јавни конкурси за пријем нових радника различитог образовног профила, док је динамика расписивања конкурса усклађена са одласцима одређених кадрова и њихових образовних профила", закључили су из Пореске управе РС.

Подсјећамо , како су "Независне" раније писале, и Савјет министара БиХ је био суочен с овим проблемом те је одлучивао о додатку на плату државним службеницима у појединим институцијама због обављања сложених информатичко-апликативних послова, а све са циљем покушаја задржавања ИТ кадра који због бољих понуда одлазил из институција.

(Независне)