БРИСЕЛ ОДГАЂА ИСПЛАТУ: БИХ ОСТАЈЕ БЕЗ 125 МИЛИОНА ЕВРА :: Semberija INFO ::

 

БРИСЕЛ ОДГАЂА ИСПЛАТУ: БИХ ОСТАЈЕ БЕЗ 125 МИЛИОНА ЕВРА


- Европска унија ће одгодити исплату друге транше финансијске помоћи за БиХ од 125 милиона евра јер власти у БиХ нису испуниле обавезе које су прихватиле када је потписан уговор о исплати помоћи због вируса корона у висини од 250 милиона евра.

Подсјећања ради, уговор је потписан у децембру 2020. године , а било је очекивано да ће друга транша након одобравања прве транше у јануару прошле године бити исплаћена у року од годину дана.

БиХ је, у ствари, тек у октобру прошле године примила прву траншу, јер су институција у БиХ тек у јулу ратификовале споразум с ЕУ.

Ради се о зајму под изузетно повољним условима, а услов у уговору који је потписан је да се друга транша исплати најраније послије три мјесеца након исплате прве транше, јер је сматрано да је то период у којем је довољно времена да власти покажу да су озбиљне у вези с обавезама које су преузеле при потписивању зајма.

Како су потврдили за "Независне новине" у Одјељењу за комуникације канцеларије ЕУ у Сарајеву, исплата друге транше укључује мјере у областима економског управљања и изградње институција, стабилности финансијског сектора, транспарентности и борби против корупције, као и бољег функционисања тржишта рада.

"Провођење ових мјера и политика захтијеваће блиску сарадњу свих нивоа власти. ЕУ ће у наредним мјесецима извршити процјену усклађености са условима макрофинансијске помоћи", нагласили су они за "Независне новине".
Из овог одговора да се ради о "наредним мјесецима" до исплате друге транше, очигледно је да новац неће бити исплаћен можда ни до краја године, посебно имајући у виду да је због тромости бх. институција од одобравања до исплате прве транше прошло пола године.

У Бриселу кажу да је ЕУ одобрила исплату након што су се власти БиХ у априлу 2020. године званично обратиле за помоћ, с обзиром на то да су мјере против сузбијања ширења вируса корона довеле до значајних проблема за привреду.

Овај пакет за БиХ додијељен је само ентитетима и Брчко дистрикту, док за државни ниво није дата сагласност. РС је од 125 милиона евра добила 37,5 одсто, ФБиХ је добила 61,5 одсто, док је Брчко добило један одсто. Разлог за овакву одлуку је, како је објашњено, да је терет економске кризе пао на ентитете, те да би њима требало помоћи у привредном опоравку.

У Савјету министара БиХ кажу да се друга транша очекује након испуњења дефинисаних мјера економске политике у БиХ, ентитетима и Брчком.

"Мјере се односе на јачање институционалног оквира за макроекономску анализу и планирање, финансијски сектор, добро управљање и борбу против корупције, као и подршку економском опоравку и запошљавању", нагласили су они.
Иначе , на конто помоћи за санирање економских посљедица усљед вируса корона, БиХ је укупно добила 345 милиона евра, од чега је 95 милиона у виду грантова, а остатак у виду повољног кредита.

У оквиру ових 95 милиона додијељено је 13,7 милиона грантова за вакцине,7,7 милиона за помоћ здравственом сисему, а 74 милиона за подршку социјалним и економским реформама. ЕУ је за земље западног Балкана и сусједство ЕУ додијелила око три милијарде евра, махом повољних зајмова, а дијелом и грантова за сузбијање посљедица вируса корона.

(Независне)