РАСТЕ БРОЈ РАЗВОДА У БИХ: НАЈВИШЕ СЕ ВОЛЕ ЉЕТИ, А РАЗВОДЕ У ПРОЉЕЋЕ :: Semberija INFO ::

 

РАСТЕ БРОЈ РАЗВОДА У БИХ: НАЈВИШЕ СЕ ВОЛЕ ЉЕТИ, А РАЗВОДЕ У ПРОЉЕЋЕ


- Попуштање мјера, али и модерно доба у којем живимо доприносе да људи имају све мање компромиса, желе више слободе и чим се то угрози одмах "сијеку" брачну заједницу па тако и не чуди податак да је дошло по повећаног броја развода у БиХ, сагласни су психолози и социолози.

Наиме , то потврђују и подаци Агенције за статистику БиХ, према којима се у 2021. за девет мјесеци развело 1.519 парова, док је годину прије тај број износио 1.354, што представља повећање од 11,36 одсто.

"У 2021. години склопљено је 13.548 бракова, док је годину прије то било 11.325, што је повећање за 19,63 одсто", казали су из Агенције за статистику БиХ.

Највећи број бракова склопљен је у августу и износи 2.791, потом у јулу 2.054, док је највећи број развода био у априлу, када је износио 236, те у септембру 218.

Ведран Француз, социолог, истиче да је 2020, од појаве пандемије, све било велика неизвјесност за грађане те да су се људи теже одлучивали и на брак, али и на развод.

"Мјере које су увели надлежни довеле су до тога да се одређени бракови одгоде, али имамо ситуације да је дошло до ванбрачне заједнице и заједничког живота, без традиционалног начина организовања свадбе, те све што је прошле године одгођено у овој години је реализовано, што је утицало на већи број склопљених бракова", казао је Француз за"Независне новине".

Како је појаснио, и на повећан број развода сигурно је имала утицај пандемија, јер сигурно је међу паровима дошло до одређених проблема финансијске природе.

"Експанзија коришћења друштвених мрежа утицала је на то да у браковима који су запуштени, гдје су емоције већ биле поништене, дође до буђења. Вјероватно су и такве ствари допринијеле повећаном броју развода", казао је Француз.
Истиче да су многи парови принуђени да остају у заједништву због дјеце.

"Модерно доба доприноси да људи имају мање компромиса, више траже своје слободе и чим се то угрози људи лако 'сијеку' брачну заједницу", закључио је Француз.

Александар Милић, психолог, каже да статистика потврђује да се број развода стално повећава, а веома је много разлога који доводе до краха брака.

"Партнери најчешће као разлог за развод брака наводе разлике у погледима на брак и брачне улоге, недостатак или губитак емоција према брачном партнеру, паралелне везе, као и проблеме финансијске природе", истиче Милић за "Независне новине".

Он сматра да људи током одрастања често нису способни да се изборе са својим нескладом и зато тешко остварују и имају квалитетне везе са другим људима и тешко склапају бракове. Иако је евидентно да људи данас касно ступају у брачне заједнице, опет долази до распада.

"Они тек у браку осјете различитости, несклад, неспоразуме, па почиње међусобно оптерећивање и захлађење односа. То условљава разлаз и отуђеност једног од другога, распад брака и породице", објаснио је психолог.

Огњен Р. из Дервенте, који се оженио ове године, каже да је са супругом планирао вјенчање 2020. године , али да због епидемиолошке ситуације са вирусом корона то није успио урадити.

"Планирали смо свадбу са 300 званица, али због ограничења броја особа од стране Републичког штаба за ванредне ситуације то нисмо могли, па смо то отказали јер смо се надали да ћемо то моћи урадити у току ове године", навео је овај младожења.
 
(Независне)