БЕЗ ЦАРИНЕ Е-АУТА ВОЗЕ ДО БОЉЕГ ПОСЛОВНОГ АМБИЈЕНТА У БИХ :: Semberija INFO ::

 

БЕЗ ЦАРИНЕ Е-АУТА ВОЗЕ ДО БОЉЕГ ПОСЛОВНОГ АМБИЈЕНТА У БИХ


Foto: Pixabay
БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Укидање царинске стопе од пет одсто на увоз електричних аутомобила и смањењем царине на хибридна возила са досадашњих 15 одсто на пет одсто значило би корак напријед ка бољем пословном амбијенту, сагласни су стучњаци из ове области.

Харис Муратовић, предсједник Удружења заступника и трговаца аутомобилима при Привредној комори ФБиХ, за "Независне новине" истиче да би укидање царина било много значајно за БиХ из више разлога.

"Првенствено са аспекта загађења, јер се сви боримо са прекомјерним загађањем које долази од аутомобила, због азотних оксида који су погубни за здравље становника БиХ.  Док ће са  пословне стране то омогућити више увезених електричних аутомобила, али и еколошки прихватљивих хибрида", казао је Муратовић.

Додаје да је укидање царине један мали корак напријед, јер све земље у окружењу или немају царине или она износи максимално један одсто за електрична  возила.

"Ова иницијатива иде у смјеру хармонизације царинских стопа са онима у регији, јер царина штити домаћу производњу, али с обзиром на то да ми немамо домаћу производњу када су у питању електрична, али и хибридна возила, садашња царина тотално је беспотребна, па сматрамо да  би  било коректно да се пословни амбијент побољша, јер комплетна ауто-индустрија иде у смјеру електромобилности и еколошки прихватљивих аутомобила", закључио је Муратовић.

Из Управе за индиректно опрезивање (УИО) БиХ  рекли су да је за девет мјесеци ове године увезено 35 електричних возила у укупној вриједности од 3,4 милиона КМ.

"За девет мјесеци ове године увезено је 245 хибридних возила, од којих је 190 нових, а 55 половних, у вриједности вишој од 13,3 милиона КМ, док је цијеле прошле године увезено свега 67, од којих су 43 нова, а 24 половна, у вриједности од 3,2 милиона КМ", истичу из УИО БиХ.

Подсјетимо, Савјет министра БиХ, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, саставио је Приједлог одлуке о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа при увозу нових електричних и хибридних аутомобила до 31. децембра 2022. године.

Овом одлуком прописују се критеријуми при увозу у БиХ новопроизведених електричних и хибридних аутомобила који ће се увозити до 31. децембра 2022. године, уз кориштење привремене суспензије и привременог смањења царинских стопа од пет одсто утврђених у Закону о царинској тарифи.

"Сврха доношења предметне одлуке јесте та да се царинска стопа на увоз у БиХ новопроизведених аутомобила, који немају преференцијални статус робе из земаља са којима БиХ има закључене споразуме о слободној трговини, смањи са досадашњих 15 одсто на пет одсто за хибридна возила, те царинска стопа са пет одсто на нула одсто на аутомобиле на електрични погон", наводе из Министарства спољне  трговине и економских односа.

Додају да би се примјеном повољније царинске стопе стимулисао увоз ове врсте аутомобила, од чега би БиХ имала вишеструку корист како са аспекта смањења загађења ваздуха и заштите животне средине, тако и са аспекта подизања степена безбједности саобраћаја.  

"Одлука доприноси изједначавању тржишних услова за све увознике и дистрибутере у БиХ, без обзира на то гдје се производе возила бренда који заступају. Такође, одлуком би се извршила и хармонизација царинских стопа које се примјењују приликом увоза новопроизведених аутомобила у БиХ са царинским стопама које се примјењују у региону приликом увоза ових производа", наводе из надлежног министарства.
 
(Независне)