КОШАРАЦ: ИНИЦИЈАТИВА "ОТВОРЕНИ БАЛКАН" - ШАНСА ЗА ВЕЋИ ЕКОНОМСКИ РАСТ :: Semberija INFO ::

 

КОШАРАЦ: ИНИЦИЈАТИВА "ОТВОРЕНИ БАЛКАН" - ШАНСА ЗА ВЕЋИ ЕКОНОМСКИ РАСТ


Foto: Srna
Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да регионална иницијатива "Отворени Балкан" значи шансу за просперитет на западном Балкану и представља стабилан основ за привлачење инвестиција, већи економски раст и смањење незапослености у региону.

Кошарац је нагласио да би прихватање ове иницијативе, која је раније названа "мини-Шенген", омогућило приступање регионалној економској зони, с циљем олакшавања трговине робама и услугама, као и слободног кретања људи и капитала између земаља западног Балкана, што је основна вриједност ЕУ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

- Чињеница је да се БиХ још није придружила иницијативи за регионалну сарадњу због опструкција дијела политичких структура из Федерације БиХ /ФБиХ/. То је необјашњива политика, због које, нажалост, трпе привредници и пословна заједница из Републике Српске и ФБиХ - указао је Кошарац.

Он је поздравио спремност српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да на предстојећем састанку са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду разговара о иницијативи "Отворени Балкан", која је комплементарна са постојећим регионалним иницијативама и доприноси јачању привредног раста, превладавању економске кризе извазване пандемијом вируса корона, те модернизацији привреде у складу са стандардима ЕУ.

- Узимајућу у обзир отпор дијела федералних политичких структура, изузетно ме охрабрује опредијељеност српског члана Предсједништва БиХ Додика да у разговорима са предсједником Србије размотри могућност приближавања Републике Српске иницијативи 'Отворени Балкан', јер ће бенефите имати наши грађани, као и цјелокупна привредна заједница - поручио је Кошарац.

Он је напоменуо да се предности приступања иницијативи "Отворени Балкан" огледају, између осталог, у олакшаном и унапређеном протоку роба, смањењу нецаринских баријера и чекања, унапређењу мобилности грађана земаља западног Балкана, модернизацији система плаћања и унапређења протока капитала, те унапређењу инвестиционог потенцијала и инвестиционе климе с циљем економског раста и отварања радних мјеста.

- Важно је истакнути и да ова регионална иницијатива значи унапређење конкурентности кроз приближавање стандардима ЕУ, што ће довести до умањења структурне неравнотеже земаља западног Балкана и ЕУ, као и испуњавање обавеза из процеса приступања ЕУ, што је главни спољнополитички циљ земаља западног Балкана - закључио је Кошарац.
 
(СРНА)