Обољелима од ријетких болести од данас доступна храна за посебне намјене :: Semberija INFO ::

 

Обољелима од ријетких болести од данас доступна храна за посебне намјене


Обољелима од ријетких болести омогућено је од данас да на рецепт добијају храну за посебне медицинске намјене јер је почела са примјеном измјењена листа лијекова који се издају на рецепт, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске. На листу А лијекова који се издају на рецепт је за обољеле од ријетких болести, чији је статус потврђен у Центру за ријетке болести, уврштена храна за посебне медицинске намјене и то фантомалт, МЦТ уље, L-carnitin Fresenius, Neocate Junior, Milupa GA 2, Glycosade.

- На листу су уврштена и још четири нова лијека за обољеле од ријетких болести. Ријеч је о лијековима фенетерол, ипратропијум бромид; дефлазакорт таблете; перампанел таблете и ацитретин капсуле. Ови лијекови нису регистровани у БиХ те су уврштени на листу А1 лијекова који се издају на рецепта, а како би се и даље омогућила рефундација трошкова обољелима од ријетких болести који користе ове лијекове, будући да их апотеке у БиХ углавном немају. На листу А1 је, такође, уврштен и лијек намијењен пацијентима који су на хемодијализи (калцијев ацетат, магнезијев карбонат), као и лијек баклофен за пацијенте обољеле од церебралне парализе, мултипле склерозе и других обољења нервног система - наводи се у саопштењу. И Фонда наводе да су у питању нерегистровани лијекови које породице обољелих набављају углавном у иностранству и накнадно од Фонда рефундирају трошкове за те лијекове.

- Подсјећамо да је и у фебруару ове године уврштено 12 лијекова на листу А1 лијекова који се издају на рецепт, такође, за обољеле од ријетких болести и поједина друга тешка обољења. Наиме, новим Законом о обавезном здравственом осигурању Републике Српске прецизирано је у којим случајевима се може одобрити рефундација трошкова здравствене заштите и она није предвиђена за лијекове који се не налазе на листи лијекова који се издају на рецепт - кажу из Фонда. Додају да су свјесни потребе, да су за поједина тешка хронична обољења, попут за обољеле од ријетких болести, потребни и поједини лијекови који нису били обухваћени листом лијекова који се издају на рецепт, Фонд је уврстио на листу поменуте лијекове.

(РТРС)