Преминуо један од најбогатијих Хрвата :: Semberija INFO ::

 

Преминуо један од најбогатијих Хрвата


Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
- Сплитски предузетник Јурослав Буљубашић преминуо је у 63. години од посљедица можданог удара, објављено је данас на његовој Фацебоок страници.

Буљубашић је умро јутрос у болници Сасари након што му је јуче позлило на Сардинији, гдје је био с породицом на свом броду.

Далмација Данас пише да је Буљубашић мождани доживио на свом броду Сеагулл ИИ.

Буљубашићево стање погоршало се синоћ, након чега је хитно превезен у болницу Сасари на Сардинији. Упркос напорима медицинског особља да га стабилизује, Буљубашић је преминуо.

У његовим посљедњим тренуцима уз њега је била породица.

Буљубашић , који је гласио за једног од најбогатијих Хрвата, каријеру је почео средином 80-их година оснивањем компаније СЕМ (Сплит Електромонт) за монтажу телефонских централа и уређаја.

Сматрало га се једним од најуспјешнијих хрватских приватних бродара. У посао с путничким бродовима кренуо је почетком 90-их те је 1993. повезао Сплит и Анкону. Касније су његови већи бродови пловили на прекоокеанским рутама.

Имао је два хотела и путничку агенцију те је био један од оснивача Сплитско-далматинске банке. Такође је први Хрват који је уплатио резервацију за први комерцијални лет у Земљину орбиту.

Био пријатељ Иве Санадера

Буљубашић је 2016. био један од најбогатијих Хрвата, а дружио се с бившим премијером Ивом Санадером. Санадера је почастио крстарењем на својој јахти Мало витра. Седем дана на том броду коштало је милион куна.

Буљубашић је био и политички ангажиран. Најприје је био у ХНС-у, а онда и у изненађењу избора у Сплиту 2005. године - Листи Велог миста.

Брзо се с њима разишао и наставио по свом. Осим са Санадером, Буљубашић је био врло близак и с бившим главним државним тужиоцем Младеном Бајићем.
 
(Независне)