Владе Српске и ФБиХ усагласиле седам закључака :: Semberija INFO ::

 

Владе Српске и ФБиХ усагласиле седам закључака


У Бањалуци је данас одржана заједничка сједница влада Републике Српске и Федерације БиХ на којој су разматрана актуелна питања у вези са међусобном сарадњом, те дефинисани правци сарадње у наредном периоду.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је након сједнице да је усаглашено седам закључака.

Он је навео да је први закључак везан за забрану извоза обловине, према којем би Савјет министара требало да донесе одлуку о трајној забрани.
Вишковић је навео да се један од закључака односи и на питање одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори, како би се учинило све да се онемогући складиштење на овој локацији.

Вишковић је истакао да је важно што је разговарано о значајним питањима, јер се само разговором може доћи до договора.

Вишковић изјавио је да су владе Српске и Федерације БиХ данас усагласиле закључке који се односе на изградњу брзе саобраћајнице или ауто-пута Београд - Сарајево, али и да је неопходан наставак сарадње и координације полицијских и агенција из области безбједности.

- Важно је сјести за један сто да се договорамо, ако не разговарамо, нећемо се договорити око било чега. Важно је и да министри упознају своје колеге, размијене контакте. Све што министри двије Владе усагласе убудуће, биће поштовано - рекао је он.
Вишковић је рекао да су разговарали и о томе да у наредном периоду закажу и скупштину акционара Електропреноса БиХ и да ријеше питања која су на дневном реду у вези са овим предузећем.

Он је додао да су разговарали и о расподјели средстава који се налазе на рачунима Управе за индиректно опорезивање БиХ, а односе се на путарину.

Вишковић је навео да је данас била прва заједничка сједница двије владе, те да су на дневном реду биле теме око којих се министри Републике Српске и ФБиХ могу договорити.

Истакао је да није било ријечи о линији разграничења, али да то не значи да о томе неће бити разговарано на неком од наредних састанака.

Поновио је да Српска нема ништа против јужне гасне интерконекције, да је то добро за БиХ, те да су добили поруке од колега из ФБиХ да немају ништа против источне гасне интерконекције.

- Нисмо разговарали о пројекту изградње аеродрома у Требињу, али не значи да не можемо и о томе да се договарамо, јер ће тај аеродром донијети добро свим грађанима БиХ, не би га користио само један народ на штету другог - нагласио је Вишковић.

Он сматра да би у будућности двије владе могле кандидовати пројекат електрификације жељезничке пруге од Добоја према Тузли и Зворнику, а потом и од Зворника ка Београду и да се на тај начин направи најближа конекција повезивања БиХ са Србијом, што би било на корист привреди из тузланског и зворничког подручја.

Премијер ФБиХ Нермин Никшић захвалио је Вишковићу и министрима на гостопримству и иницијативи за одржавање заједничке сједнице.
Никшић је рекао да је циљ заједничких сједница постизање договора и доношење одлука значајних за грађане оба ентитета.

Он је истакао да је веома битно да буде забрањен извоз обловине из БиХ, те да буде онемогућено складиштење нуклеарног отпада на Трговској гори у Хрватској на граници са БиХ.

Никшић тврди да су министри у Влади ФБиХ спремни разговарати о свим темема које се ставе на сто.

- Лако је тражити теме око којих ћемо се дијелити и због којих ћемо се хватати за врат, али оно што треба прво да урадимо јесте да успоставимо дијалог и вратимо изгубљено повјерење, те да градимо међусобне мостове повјерењ - оцијенио је Никшић.