Британски експерт разбјеснио јавност: Торта у канцеларији подједнако штетна као и пасивно пушење :: Semberija INFO ::

 

Британски експерт разбјеснио јавност: Торта у канцеларији подједнако штетна као и пасивно пушење


Предсједница британске Агенције за стандарде хране и професорица исхране и здравља становништва на Универзитету у Оксфорду, Сузан Џеб, изјавила је да доношење колача и торти на радно мјесто наноси исто толико штете као и удисање туђег дима цигарете, односно пасивно пушење и покренула лавину контроверзних реакција.

„Да нико не доноси колаче у канцеларију, ја их уопште не бих ни јела током дана. Али пошто су већ ту, ја их једем. То јесте мој избор, али људи бирају да оду и у задимљен паб”, рекла је Џеб. Њени коментари изазвали су пометњу на друштвеним мрежама, а корисници су се махом питали да ли се могуц́ност једења колача и пасивно удисање духанског дима заиста могу упоредити.

У њену одбрану стао је Бојд Свинбурн, професор популационе исхране и глобалног здравља на Универзитету у Окланду, рекавши да аналогија можда није најсрећнија, али да разумије поенту - обје супстанце могу изазвати зависност и здравствене проблеме.

„Ултрапрерађена храна – џанк фуд као категорија – кривац је за многе здравствене проблеме, као што су проблеми са здрављем зуба, дијабетес, гојазност, срчана обољења, чак и рак... На тај начин није неправедно упоређивати је са духанским димом”, каже Свинбурн и додаје да ипак не мисли да би требало укинути читаву традицију доношења колача у канцеларију да би се почастиле колеге, кад већ постоје мање штетне алтернативе.

Управо ово је суштина смањења штетности – стручнија верзија изреке „Боље спријечити него лијечити” – концепта који постаје све популарнији у посљедње вријеме и за чију се примјену у борби са ризичним навикама бројни експерти све гласније залажу.

Подразумијева замјену лоших навика мање штетним, тамо гдје њихово потпуно укидање није реално и одрживо или примијењено на горе поменуту контроверзу – крофне и чоколадне колаче са пуно шећера и уља треба замијенити роњ колачима без додатих масти и шећера, а пушачи који не желе да оставе цигарете нека пређу на мање штетне алтернативе које не сагоријевају већ загријавају духан и не емитују духански дим па самим тим не сметају ни непушачима и не доводе до пасивног пушења.


Глас Српске