ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ У НЕМАЧКОЈ – БИЗНИС ВРЕДАН МИЛИЈАРДЕ :: Semberija INFO ::

 

ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ У НЕМАЧКОЈ – БИЗНИС ВРЕДАН МИЛИЈАРДЕ


Проституција, дрога, прање новца... Организовани криминал цвета на све стране. Немачки Савезни уред за борбу против криминала (БКА) бележи рекордан број случајева и осумњичених.
 
"Не смемо да потценимо опасност која долази од стране организованог криминала", рекао је председник Савезног уреда за борбу против криминала (БКА) Холгер Минх, представљајући у Берлину извештај о криминалу за 2021. годину.
 
Председник БКА исто тако је могао да каже и: "Опасност је већа него икада". Јер , висина штете коју процењује његов уред, за годину дана се више него удвостручила: са 837 милиона, на 2,2 милијарде евра.
 
Скоро 700 истражних поступака

Истовремено , БКА бележи и нови рекорд када је реч о истрагама: за годину дана број истражних поступака повећао се са 594 на 696. То је повећање у којем савезна министарка унутрашњих послова Ненси Фезер види и позитивне стране: „Притисак на организовани криминал у Немачкој је већи него икада раније." То се нарочито односи на нарко-сцену. Скоро сваки други истражни поступак има везе с трговином и шверцом дроге.
 
Оно што је типично за организовани криминал, који се скраћено означава и као "ОК", јесте међународно умрежавање, наглашава председник БКА Минх: 2021. године се водило 500 истражних поступака који су били "у вези с иностранством". Пресретањем шифрованих порука стечен је "бољи увид у структуре организованог криминала".
 
Напуштене плантаже и лабораторије наркотика

Уз помоћ тих информација отклоњене су бројне опасности по живот и тело, "од опасних телесних повреда, преко отмица, до планираних убистава". Међу успехе у борби против међународне трговине дрогом, Холгер Минх убраја и спречене транспорте друге, као и затварање плантажа и лабораторија.
 
Трговина дрогом је главни извор прихода организованог криминала, каже председник БКА. Тиме се често финансирају и друга криминална дела. Зато одатле треба почети, "како би се спречило прање новца". Према мишљењу Минха, централну улогу у томе треба да има Европол, полицијска служба Европске уније, чије је седиште у холандском Хагу.
 
Председник БКА: "На добром смо путу"

Од појединих земаља-чланица Европске уније Холгер Минх очекује већу подршку када је реч о заједничким базама података. Минх , међутим, није желео да открије на које земље тачно мисли. Он ипак позитивно оцењује међународну сарадњу и каже: "На добром смо путу".

(РТС)