ЗБОГ МАЊКА КАДРА СРПСКА ПРИНУЂЕНА НА УВОЗ РАДНИКА :: Semberija INFO ::

 

ЗБОГ МАЊКА КАДРА СРПСКА ПРИНУЂЕНА НА УВОЗ РАДНИКА


Foto: Ilustracija/RAS
Због мањка радника скоро свих профила пословна заједница Српске упутиће захтјеве Влади РС и Заводу за запошљавање РС да се повећа број издатих радних дозвола за странце.

Наиме, како каже Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, за један дио послова има заинтересованих страних радника из Турске и Бангладеша, који би радили за оне плате које домаћи послодавци нуде.
"Стога смо у неком наредном периоду спремни на повећан број долазака радника из иностранства", казао је Тривић и додао да неке бранше неће моћи да послују без тога. Како је рекао, постоји више узрока мањка радника у Српској, а један од њих је и одлазак људи у иностранство.

"Оно што послодавци могу да раде је да повећају плате и то и раде, али оно што наше анкете међу људима који одлазе говоре је и то да добар дио њих одлази зато што су незадовољни стањем у држави, у здравству, образовању...", казао је Тривић.

Да је евидентно да имамо проблем с недостатком радне снаге у скоро свим привредним областима потврдио је и Спасоје Албијанић, директор предузећа "Монтинг монтажа" Бијељина.

"Доста људи је отишло у иностранство, а код нас се створила перцепција брзе и лаке зараде без покрића у стручности и раду", казао је Албијанић.

Додао је да у њиховој фирми недостаје електричара и бравара, те да би без проблема одмах могли запослити 20 радника.

Да и обућарски сектор има проблема с радницима за "Независне новине" потврђује Раденко Бубић, директор Фабрике обуће "Дермал" из Котор Вароша. "И ове године је настао проблем с радницима јер се велики број њих опет упутио у европске земље", казао је Бубић.

Мањак радника није заобишао ни сектор угоститељства, истиче Далибор Шајић, предсједник Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС.

"Овај сектор већ годинама има све мање радника, тако да покушавамо да са Владом РС предложемо неке мјере које ће стимулисати раднике да остају у Српској", казао је Шајић, истичући да је домаће тржиште радне снаге најјефтиније у региону.

Да је Српска дошла у ситуацију да радника било које професије нема ни за лијека и да ћемо бити принуђени да увозимо раднике каже и Јован Братић, директор Занатско-предузетничке коморе РС.

Као разлог мањка на тржишту и Братић истиче то што радници одлазе у иностранство, гдје су, такође, дефицитарни кадар, а знатно боље плаћени него у БиХ.

Подсјетимо, како смо раније писали, због недостатка радне снаге зворничка грађевинска фирма "Јокић инвест" тражи раднике и у Азији, а прије двије године је запослила 10 држављана Бангладеша, док ове године планира да доведе 22 нова радника.

"Велики број домаћих радника који су изучили занат отишао је у иностранство, тако да на нашем тржишту скоро да нема радника, а посебно је тешко наћи мајстора у грађевинском сектору", казала је тада Маријана Миловић, извршна директорица овог предузећа.
 
(Независне)