Свечана академија поводом три деценије НСРС: Чубриловић - Српско јединство потребно као и прије 30 година :: Semberija INFO ::

 

Свечана академија поводом три деценије НСРС: Чубриловић - Српско јединство потребно као и прије 30 година


БАЊАЛУКА - Српско јединство потребно је као и прије 30 година, поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић на свечаној академији поводом три деценије постојања и рада парламента.

- Наша скупштина наставља правни и политички континуитет Скупштине српског народа у БиХ која је основана 24. октобра 1991. године. Српски посланици у немогућности да заштите конститутивност и равноправност свог народа у БиХ били су принуђени да формирају Скупштину српског народа како би сачували право на опстанак и физичку егзистенцију – подсјетио је  Чубриловић, преноси РТРС.

Он је нагласио да је то био одговор на политику водства хрватског и муслиманског народа.

- Дужни смо да се присјетимо свих учесника прве оснивачке Скупштине, а поготово оних који нису више међу нама. Обавеза је да његујемо културу памћења, да са поносом памтимо све оне који су уградили себе у Републику Српску - рекао је Чубриловић. 

Нагласио је да је захваљујући њиховој слози у кључним тренуцима Српске, Република остала и опстала.

- Изазови данашње скупштине нису ништа мањи него прије десет или 20 година.  НСРС требамо сачувати, бранити и предати је у сигурне руке будућим генерацијама - истакао је Чубриловић.

Цвијановић: Посљедња линија одбране легитимних српских интереса

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Скупштина српског народа БиХ једина институцији која је створена прије саме Републике Српске, као посљедња линија одбране легитимних српских националних интереса у оквиру тадашње Социјалистичке Републике (СР) БиХ.

- Скупштина српског народа у БиХ, претеча данашње Народне скупштине Републике Српске, изникла је из сложених политичких околности и тешко нарушених међунационалних односа унутар предратне БиХ, узрокованих игнорантским односом и прегласавањем српских посланика у скупштини СР БиХ - истакла је Цвијановић на свечаној академији.

Предсједница Републике је нагласила да је кап која је прелила чашу у октобру 1991. године било нелегално доношење такозваног "Акта о реафирмацији суверености Републике БиХ", гласовима муслиманских и хрватских посланика, а мимо воље и без присуства српских.

Она је додала да је, штитећи своју конститутивност и равноправност, српски народ у БиХ почео да се организује институционално, а први задатак био је стварање сопственог парламента, што је и реализовано 24. октобра 1991. године.

Цвијановић је нагласила да је Скупштина створена захваљујући одлучности и јединству српских посланика који су храбро искорачили, не пристајући на прегласавање и подређен положај у односу на друга два конститутивна народа.

- Од тада до данас, Народна скупштина представља стуб институционалне заштите Републике Српске, њених надлежности, интегритета и Уставом загарантоване аутономије. Снажно је утемељена у вољи народа, не само као представничко тијело, већ и као институција са важним уставним механизмима који спречавају угрожавање виталних националних интереса на заједничком нивоу.

Поред тога, посебан значај са собом носи чињеница да су све важне историјске одлуке, у ближој и даљој прошлости, донесене управо на сједницама наше скупштине, а најзначајнија је свакако она 9. јануара 1992. године, на којој је усвојена Декларација о проглашењу Републике српског народа БиХ, односно Републике Српске - подсјетила је предсједница Српске.

У сличним околностима, у односу на оне у којима је настала, додала је Цвијановић, Народна скупштина егзистира и дјелује данас, 30 година од свог оснивања и 26 од завршетка ратних сукоба у БиХ.

Она је нагласила да су наметања, оспоравања, прегласавања, урушавање правног система и уставног поретка, политичка свакодневница у БиХ и само неки од изазова са којима се суочава Република Српска.

- Упркос томе, Народна скупштина годинама и у континуитету потврђује статус убједљиво најефикаснијег законодавног тијела у БиХ, како у погледу усвојених закона, тако и у обављању других функција из своје надлежности. Једна од најзначајнијих функција јесте пружање подршке српском члану Предсједништва и спречавање прегласавања у овој институцији, кроз потврђивање механизма заштите виталног интереса Републике Српске. У садашњем сазиву, Народна скупштина је двотрећинском већином неколико пута потврдила свој значај и, заједно са српским чланом Предсједништва, спријечила доношење одлука које би биле штетне за Републику - нагласила је Цвијановић.

С друге стране, указала је она, предстоји нам вријеме доношења важних одлука за Републику Српску.

- Многе надлежности које су нам од Дејтона до данас насилно и нелегално одузете, биће враћене и у том процесу кључну улогу ће имати Народна скупштина Републике Српске. Не желимо ништа више и ништа мање од онога што нам по Дејтонском споразуму и Уставу припада и за то ћемо се борити свим расположивим политичким и правним средствима. Због тога је потребно да се окупимо у и око Народне скупштине, исте оне у којој смо доносили све суштински важне одлуке за Републику Српску и њене грађане - поручила је предсједница Српске.

Она је оцијенила да има неке симболике и у овом великом јубилеју, који баш у ово изазовно вријеме подсјећа на њен историјски значај, снагу и континуитет.

- Увјерена сам да смо на исправном путу и да ћемо, сада и убудуће, заједничким снагама савладати све препреке на путу изградње боље, снажније и успјешније Републике Српске. У то име, Вама предсједниче и вашим претходницима, свим садашњим и бившим посланицима, као и нашим грађанима, честитам 30 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске - истакла је предсједница Републике Српске.

Вишковић: Храбра одлука о формирању скупштине српског народа

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је била храбра одлука да буде формирана Скупштина српског народа у БиХ, али да је то значило опстанак српског народа на вјековним огњиштима.

-То је била храбра одлука и да није било ње, ко зна шта би било за српски народ на овим просторима“, рекао је Вишковић новинарима.

Он је нагласио да Народна скупштина 30. година од формирања показује демократски капацитет и има најзначајнију улогу у доношењу неких одлука.

-Као и прије 30 година Народна скупштина Републике Српске данас има улогу ако се узму у обзир односи у БиХ. Вјерујем да се Срби, Хрвати и Бошњаци могу договорити али је нажалост међунарона заједница креатор неких одлука - сматра Вишковић.

То, тврди он, међународна заједница може веома брзо ријешити, а сигруно је да БиХ може опстати у складу са Дејтонским мировним споразумом, односно као заједница два ентитета и три конститутивна народа.

Дачић: Србији важан опстанак Српске

-За Србију су опстанак и развој Републике Српске питања од највећег значаја и то ће увијек тако бити - истакао је, предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић на свечаној академији.

Додао је да данашње руководство Србије не прави разлику између оних који су их бирали и било кога у Републици Српској.

Каже да се не прави никаква разлика између грађана Србије и Српске када су у питању улагања у инфраструктуру, те многе друге пројекте.

Нагласио је да је веома значајна и сарадња два парламента, Србије и Српске.

- Не може нико и неће укинути Републику Српску. У томе је и кључна сарадња између два парламента, која је увијек била на завидном нивоу - рекао је Дачић. 

Дачић је честитао 30 година од оснивања Народне скупштине Републике Српске.


Глас Српске