Дипломатска офанзива: Шмит жели да се обрати у парламенту, стижу Ајхорст и Палмер :: Semberija INFO ::

 

Дипломатска офанзива: Шмит жели да се обрати у парламенту, стижу Ајхорст и Палмер


САРАЈЕВО - Седмица која је пред грађанима БиХ, према најавама међународних званичника, могла би бити кључна за даљи ток политичких збивања у БиХ.

Први човјек ОХР-а  затражио је да се обрати у парламенту БиХ,  нуди парламентарцима два датума, 28. и 29. октобар, уз образложење да би због захтјевне политичке ситуације у БиХ тај састанак требало одржати што прије.

Он би, како је навео у свом писму, с посланицима разговарао о његовим ставовима и приоритетима за будућност, те о томе шта би било најкорисније за грађане БиХ.

Долазак у БиХ најавили су и Ангелина Ајхорст, директорица при Европској служби за вањске послове, и Метју Палмер, специјални изасланик САД за изборну реформу.

Ајхорстова је разговарала путем телефона с политичким лидерима Милорадом Додиком, Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем, као и с министрицом вањских послова БиХ Бисером Турковић.

Изразила је снажну забринутост ЕУ у вези с политичком ситуацијом у БиХ и позвала лидере да раде заједно с више енергије и фокуса на изналажењу рјешења, кроз дијалог, компромис и потпуни повратак у институције БиХ.

"Нагласила је потребу да се престане с раздорном и провокативном реториком и дјеловањем. То се односи и на преиспитивање јединства, суверенитета и територијалног интегритета земље", саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Неизвјесно је, пак,  да ли ће парламентарци из Републике Српске присуствовати сједници проширеног Колегија Представничког дома БиХ, која је заказана за уторак у 11 сати, а с једном тачком дневног реда: "Захтјев Кристијана Шмита, високог представника БиХ, да се обрати  у овом  дому".

Денис Звиздић, предсједавајући Представничког дома БиХ, заказао је одмах сједницу проширеног Колегија, те казао да је приликом одлуке имао у виду да је високи представник битна карика у комплетном функционисању БиХ и проведби цивилног дијела Дејтонског споразума, те да вјерује да ће Шмиту бити одобрено обраћање.

Парламентарци из Републике Српске који представљају власт и опозицију у овом ентитету нису увјерени да ће обраћање Кристијана Шмита разријешити тешку политичку ситуацију у БиХ.

"До уторка још има времена, али како сада ствари стоје, ми се још држимо ставова НС РС. Немамо проблем да разговарамо с било ким, али у својству високог представника још не, јер ми сматрамо да тренутно не постоји именовање у складу с правилима", поручује Сњежана Бурсаћ Новаковић, шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ.

Исту поруку је имао и Небојша Радмановић (СНСД), замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ, који је рекао да неће присуствовати  сједници Колегија, а ни самој сједници на којој  би се обратио високи представник, ако такву одлуку донесе проширени Колегиј.

Слично размишљају и парламентарци из опозиције у Републици Српској, па тако Мира Пекић (ПДП), посланица у Представничком дому БиХ, за "Независне новине" каже да  ће бити у  згради, али да нису донијели одлуку како ће поступити.

"Колико знам, ништа званично није стигло у наш клуб. Чекамо да видимо шта ће Колегиј рећи", каже Пекићева.

Пекићева истиче да у БиХ стижу Ангелина Ајхорст и Метју Палмер и да је то највјероватније једна дипломатска офанзива, која ће ићи и према руководству у Републици Српској, али и према политичким представницима у Федерацији БиХ.

Адил Османовић, шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому БиХ, за "Независне новине" истиче да је високи представник и прије требало да се обрати Парламентарној скупштини БиХ, да изнесе своје ставове и да говори о активностима које ће он предузети у мандату који је пред њим.

Додаје да би Небојша Радмановић требало да учествује на сједници проширеног Колегија и да изнесе своје ставове.


Независне новине