У ишчекивању још једне зиме У СЕМБЕРИЈИ: Огрев пуно скупљи ове године :: Semberija INFO ::

 

У ишчекивању још једне зиме У СЕМБЕРИЈИ: Огрев пуно скупљи ове године


На маргинама још једне предизборне кампање, у којој  политички прваци и кандидати бију још једну одсудну битку за што бољи политички рејтинг и што више народних гласова, одвија се и она друга, пуно конкретнија, егзистенцијална борба. Могло би се слободно рећи, борба за голо преживљавање.

 

Због поскупљења енергената на свјетској пијаци, неминовно је морало доћи и до повећања цијена на домаћем тржишту. Међутим, нико се није надао да ће цијене бити веће од 40 до 50 одсто у односу на прошлу годину. Уколико је једно домаћинство у просјеку трошило десетак метара кубних огревног дрвета у сезони, у прошлој години за ту набавку требало је издвојити од 900 до 1.000 КМ. У овој години цијена десетак метара квалитетног огревног дрвета износи 1.400 КМ. За повећање цијена сви имају чврсте аргументе и увјерљива објашњења. Поскупјела је, кажу, сировина, гориво, радна снага. Иако нам ни јесен још календарски није стигла, већина људи са стрепњом ишчекује предстојећу зиму, преиспитујући се, да ли ће имати довољно огревног дрвета и угља, да ли ће моћи редовно измиривати рачуне за утрошену електричну енергију. На складиштима огрева има и угља и огревног дрвета, али по пуно већим цијенама него што је то био случај у прошлој години.


 
Радомир Стојановић, власник стоваришта ,,МП Комерц”, каже да за седамнаест година, колико се његово предузеће бави продајом огрева, не памти ситуацију у којој је оволика потражња за  огревним дрветом.

- С друге стране, сировину је тешко набавити. Купци долазе на стовариште и траже огревно дрво, не питајући за цијену. За сада још увијек имамо у понуди буково, храстово и грабово дрво. Што се тиче набавке сировине, сналазимо се како знамо и умијемо. У прошлој години кубни метар огревног дрвета коштао је 90 до 100 КМ. Тренутна цијена огревног дрвета износи 140 КМ. Увели смо и услугу превоза у износу од 20 КМ. Што се тиче угља, угљевички угаљ и угаљ из Станара продајемо по 190 КМ по тони. У прошлој години угаљ смо продавали по 140, односно по 150 КМ по тони”, каже за ,,Семберија инфо’’ Стојановић.
 
Због неповољне старосне структуре становништва и великог броја старачких домаћинстава, све је више оних који искључиво купују исцијепано огревно дрво, јер за послове резања и цијепања не могу наћи радну снагу. Очигледно је, чак ни на тој ставци већина породица не може нешто уштедјети, тако да прича о расту животних трошкова и скупом животу постаје све реалнија и неподношљивија.  


Семберске новине - Семберија инфо - Љ. Љубојевић