Ученици Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ нижу успјех за успјехом: Талентом и упорним радом до резултата :: Semberija INFO ::

 

Ученици Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“ нижу успјех за успјехом: Талентом и упорним радом до резултата


Kолико труд, свакодневни рад и упорно вјежбање дају резултате, доказују  бројне награде ученика бијељинске Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“.
 
Николета Павловић, професор виолине у нижој и средњој Музичкој школи, каже да је током рада имала доста талентованих ученика који су се истакли на бројним републичким и интернационалним такмичењима из виолине.
-Моји талентовани и вриједни ученици су од 2008. године до сада освојили више од сто награда, што је велики успјех и поносна сам на све њих“, каже професорица Павловић за  „Семберија инфо“.


 
Према њеним ријечима, од укупног броја освојених награда, велики је број специјалних  награда, лауреата, првих, нешто других и по која трећа награда.
-Са ученицима смо имали велики број живих и тзв. онлајн наступа, концерата,  како за школу, тако и за град. Поред такмичења, наступали смо и у другим градовима, често смо организовали  концерте класе, као и  солистичке концерте,  што је круна нашег рада“, истиче Николета Павловић.
Током вишегодишње каријере ове професорице виолине, као посебно талентоване ученике, који су освојили много награда из виолине, или су се издвојили својим радом  истакла је ученике: Тамару  Драшковић, Марију  Божић,  Андриану Спасојевић, Лану Гојковић, Јелену Инђић, Јелену Деспотовић, Катарину Танасић, Наталију Вуковић...
-У посљедњих пар година, посебно бих истакла једну изразито талентовану 15-годишњу дјевојчицу Ању Новаковић, која је завршила нижу музичку и уписала средњу - одсјек виолина“, каже Павловићева.
 
Ања Новаковић је учествовала на доста такмичења током протеклих седам година од када јој је професорица Николета Павловић. До сада Ања већ има 30-так првих и специјалних награда, огроман број наступа на концертима школе, наступа за ТВ, концерте класе, као и пар солистичких концерата. На крају ове школске године организован је концерт Ање Новаковић, класа проф. Николета Павловић, заједно са њеним братом који има 18 година и свира клавир, у класи проф. Тијане Драгојловић. У задње двије - три  године, њима се прикљуцила и нешто млађа, веома талентована дјевојчица, иначе њихова сестра од тетке, која такође има много првих и специјалних награда, мала  виолинисткиња Софка Михајловић, класа проф. Љиљане Велетић, која са њима раме уз раме наступа на тим концертима и који су веома посјећени.
 
Ово троје ученика су, како кажу  професори, изузетно талентована и вриједна дјеца, што доказују и њихова признања и награде. Као и Ања, Алекса и Софка, такође, имају до сада велики број освојених специјалних и првих  награда, како из инструмента, тако и из  солфеђа, а често су били и побједници у својим категоријама на такмичењима.
Професорица клавира Тијана Драгојловић, која им је и тетка, на наступима их прати у својству клавирског сарадника (корепетитор) и изузетна им је подршка на сцени, али и у слободно вријеме.
-Када је у питању Ања, којој сам ја лично професор, морам да истакнем да је она ове године била побједник у својој категорији на републичком такмичењу у Бањалуци, са освојених максималних 100 поена“, наглашава професорица Николета Павловић.
 
Ања је првонаграђена и на интернационалном такмичењу „Примавера“, а имала је огроман успјех и на аудицији која је организована у склопу пројекта под називом  „Музички камп за младе виртуозе“, која је одржана у априлу ове године у Сарајеву.
Професорица Павловић, с поносом, истиче да је Ања у Сарајеву, са највишим бројем поена и у врло захтјевној конкуренцији, изабрана за члана симфонијског оркестра, а у оквиру истоименог пројекта који је водила професорица из Јужне Кореје.
-Ово је велики успјех за Ању,  за мене, али и за нашу  школу, јер до сада нисмо имали прилику  да учествујемо у оваквим пројектима. Успјех је утолико и већи, јер је Ања остварила овакав резултат у веома јакој конкуренцији, с обзиром да су на аудицији за „Музички камп за младе виртуозе“ учестовали ученици из комплетне БиХ, који су били много старији и виши разреди  од ње“, рекла је Павловићева.
Према њеним ријечима, трећа етапа овог пројекта требало би да буде одржана крајем септембра или почетком октобра, а тачан датум још није познат.
Талентована Ања Новаковић учествовала је у Бањи Ковиљачи на двоетапном такмичењу гудача међународног карактера које је одржано у мају  ове године, остваривши, такође, висок пласман, а конкуренција је била веома јака, јер је дошло доста такмичара са цијелог Балкана.
-Мени лично, обзиром да јако волим свој посао,  којем сам доста посвећена и волим рад са дјецом, много значи сваки успјех ученика, јер је то одраз и резултат нашег заједничког рада који изискује вријеме, доста рада и одрицања“, каже за портал ,,Семберија инфо'' Николета.

 
Она је поручила родитељима да дјецу не спутавају, уколико имају жељу и смисао за музику,  истичући да свирање било ког инструмента развија, лијеву хемисферу мозга, доприноси развоју моторике, побољшава координацију покрета, ослобађа их треме  од јавног наступа, што ће им за касније јако значити, било којим послом да се баве у будућности, посебно ако је то јавни посао.
-Не мора свако дијете ни да упише ни средњу музичку школу,  али је добро да у сваком случају заврши бар основну и тако стекне бар основно музичко образовање, изгради музички укус, обогати своју духовну страну, прошири видике и унаприједи своје вјештине “, сматра професорица Павловић.
За свој педагошки рад, професорицу Николету Павловић 2016. године Скупштина града Бијељина наградила је златном медаљом „Филип Вишњић“. Професорица Павловић истиче то као једно веома значајно признање, које јој је дало вјетар у леђа да још више ради са дјецом, буде креативна  и напредује у свом послу.