УЗ ПОМОЋ ВЈЕШТИХ РУКУ, КОНЦА И ХЕКЛИЦЕ САЊЕ ДРЉАЧЕ НАСТАЈУ УНИКАТНЕ ИГРАЧКЕ :: Semberija INFO ::

 

УЗ ПОМОЋ ВЈЕШТИХ РУКУ, КОНЦА И ХЕКЛИЦЕ САЊЕ ДРЉАЧЕ НАСТАЈУ УНИКАТНЕ ИГРАЧКЕ


Foto: Semberija info
Љубитељи рукотворина увијек се труде да науче неку нову технику. Већина то ради из задовољства, али неки то раде и из досаде да би могли да испуне свој дан. У посљедње вријеме јапанска техника амигуруми, која се занива на хеклању, а понекад и на плетењу постала је занимљив, али и веома популаран тренд. Овом техником могу се добити јако лијепи и занимљиви предмети, како за најмлађе, тако и за домаћинство.
 
Једна је од многобројних, јако креативних и талентованих жена из Бијељине, а која се бави израдом играчака, али  и многих других декоративних предмета све популарнијом техником амигуруми јесте Сања Дрљача из Бијељине која је за „Семберија инфо“ рекла да је се амигуруми техником  почела бавити из знатижеље.
 
-У Турској сам провела три године, заједно са супругом због његових пословних обавеза. Када је почела пандемија корона вируса, тада сам стицајем околности, јер смо били затворени почела да радим и да хеклам играчкице из знатижеље. Хтјела сам да испуним жељу кћеркицама мог брата, јер смо једном приликом,  шетали са  њима и баш су им се свидјеле хеклане луткице.  Тако ми се јавила жеља да покушам да им направим такве лутке, а пошто на интернету има све, пронашла сам  један видео и успјела сам од најобичније вуне да направим луткицу. Сада када се вратим уназад и када погледам прву луткицу она није била толико добра, али у том моменту мени је била супер, јер сам успјела. Након тих луткица, открила сам који конци су неопходни и много сам истраживала и учила. У Турској су радње веома добро снабдјевене тим материјалима, јер се њихове жене веома много баве ручним радовима“, присјетила се својих почетака Дрљача и додала да како вријеме пролази, њене играчкице су све боље и на свакој новој луткици примјењује нешто ново, нове детаље и слично.


 
-На свакој новој луткици примјењујем неке детаље, нешто ново што видим и научим. Пратим све ново што се појављује, јер ме баш интересује и могу рећи да сам просто „заражена“. Многи ми кажу како имам живце за ово што радим, али то је за мене чиста љубав и задовољство, јер улажем дио себе у сваки предмет који направим“, казала је Сања.
 
Она је додала да ручне радове може да ради само неко ко то стварно воли.
 
-За ту моју љубав заслужна је моја бака код које сам ја проводила распусте и она је развила код мене љубав према ручном раду. Она је мене прво научила да плетем и то ме је јако заинтересовало, па сам сама себи плела гардеробу. А што се тиче хеклања, за то је заслужна моја мама и постојао је период у мом животу када сам ја хеклала неке ствари, али сада то више није актуелно као што је раније било, али полако се све враћа што је било заборављено и јако ми је драго због тога, јер ја то баш вреднујем и цијеним“, истакла је за ,,Семберске новине’’ Сања Дрљача и додала да се, према њеном мишљењу, ручни рад код нас довољно не цијени и не вреднује, али да постоје и они који цијене ручни рад, али су у мањини.
 
Дрљача за портал ,,Семберија инфо'' каже да је за једну луткицу потребно много времена да се направи.

-Никада не радим у континуитету, јер увијек имам и неких других обавеза, а израда луткица ми дође као одмор и задовољство.  Нпр. да се уради звечка потребна су три и по сата, а за луткицу треба много више. Лутка је захтјевнија, јер када се уради тијело, потребно је више времена да се израде сви додаци који иду из њу, јер се све скида, хаљиница, мантилић, ципеле, шешир, торбица... Док се све то уради потребно је више од 10 часова“, појаснила је Сања.
 
Поред луткица, звечки и осталих играчака, ова креативна дама израђује и торбе, корпице, украсе за јелку и многе друге декоративне предмете, јер све што замисли претвори у реалност.


 
Док је боравила у Анкари, била је и члан Удружења жена војних аташеа и своје радове је излагала на хуманитаром сајму, који се организује сваке зиме и на њему је излагала своје рукотворине, али и представљала нашу државу. Луткице које израђује, али и све друге предмете који настају уз помоћ њених вјештих руку, конца и хеклице, Дрљача тврди да су пуни чисте љубави.
 

-Највећа чар при стварању свих предмета јесте што никада не знате док се не заврши како ће то да изгледа, али сваки пут се изнова и изнова одушевљавам“, истакла је ова креативна дама.

Рукотворине који настају уз помоћ вјештих руку, хеклице и конца Сање Дрљаче можете погледати на њеном инстаграм профилу sanja_ricaa.
 
(Семберија инфо)