Пољопривредно добро ,,Семберија” – када млади изађу на поља: Стичу радне навике, а могу солидно и да зараде :: Semberija INFO ::

 

Пољопривредно добро ,,Семберија” – када млади изађу на поља: Стичу радне навике, а могу солидно и да зараде


Призор неуобичајен, помало и нестваран за ово наше вријеме. Ко каже да млади не воле да раде, да вријеме проводе у кафићима и буљећи у мобилне телефоне. Стотињак младих, ученици завршних разреда бијељинских основних школа, средњошколци и будући студенти, заједно раде на пољима Пољопривредног добра ,,Семберија”. У току је, како је уобичајено да се каже, кидање или заламање метлица на сјеменском кукурузу.
 
 
 
Када видите оволико младих на једном мјесту, неминовна је асоцијација на некадашње омладинске радне акције. Овдје млади раде за пристојну дневницу од 35 КМ. А, да је лако, није. Треба издржати на тропским температурама, од седам ујутро до петнаест сати поподне.Андреј Пантић, средњошколац, будући варилац, каже да је ово већ његов четврти радни дан у пољу.
-Мало нам сметају високе температуре, али, ми се сналазимо. Ту су сламнати шешири и вода, тако да успијевамо некако издржати. Све што зарадимо, добро дође, а развијамо и радне навике”.

Љиљана Гајић, ученица Медицинске школе, каже да већ пети дан ради на њиви.
-Волим да радим и не бјежим од рада. Тако сам васпитана. Џепарац нам је неопходан. Нико нас на ово није присилио. Новац нам треба за изласке, базен и друге потребе”, каже за портал ,,Семберија инфо'' Љиљана Гајић.

Александар Николић, средњошколац, будући електроенергетичар, каже да оволики број младих на њиви демантује све оне који тврде како млади немају радне навике и како не воле да раде. Он каже да је радио и у прошлој години на њиви, те да младима само треба пружити прилику и шансу за посао.

Ана Марија Новаковић каже да је завршила осми разред у Основној школи ,,Јован Дучић” у Патковачи. Признаје да је тешко издржати на њиви по осам сати, али, покушава да заради неколико дневница. И Дејан Михајловић, који је завршио Основну школу у Дворовима, такође, каже да ће издржати осмочасовно радно вријеме, иако је у кукурузу изузетно топло.

Никола Јовић и Јакша Никић, средњошколци, кажу да су се брзо навикли на радни ритам и да планирају прикупити новац за љетовање на мору.

Алмир Мујић и Лука Симић су завршили девети разред у О.Ш. ,,Вук Караџић”. Кажу да до сада нису обављали овакве послове, али су већ издржали три дана на њиви.
-Досадно је провести цијели дан код куће без икаквих обавеза. Зато смо и одлучили да радимо. Прикупљамо  новац за џепарац, за изласке”, каже Алмир Мујић.Никола Крстовић, технолог на ПД ,,Семберија”,  каже за портал ,,СЕмберија инфо'' да заламање метлица на сјеменском кукурузу траје мјесец до мјесец и по дана.
-Овај посао радимо на двије парцеле, са различитим роковима сјетве. Имамо изузетно добар одзив младих. Вриједни су, а некима је ово и први посао. Дјеца добро издржавају и велике врућине. Као човјек, радостан сам што видим дјецу на њиви и што не бјеже од оваквих послова. Неки од њих ће се и опредијелити за послове у аграру. Ови други, добро је да се мало рекреативно позабаве овим послом. Имаће од тога и финансијску корист. Вољели бисмо да можемо и више младих ангажовати, али, тренутно смо у прилици да обезбиједимо сезонски посао за стотину до стотину и педесет младих људи”, каже Никола Крстовић.


​Семберске новине - Семберија инфо