НЕНАД ЈОВАНОВИЋ: ГОРСКА СЛУЖБА СПАШАВАЊА СТАНИЦА БИЈЕЉИНА: Служба је мјесто другарства и хуманости :: Semberija INFO ::

 

НЕНАД ЈОВАНОВИЋ: ГОРСКА СЛУЖБА СПАШАВАЊА СТАНИЦА БИЈЕЉИНА: Служба је мјесто другарства и хуманости


НЕНАД ЈОВАНОВИЋ: ГОРСКА СЛУЖБА СПАШАВАЊА СТАНИЦА БИЈЕЉИНА
Служба је мјесто другарства и хуманости


У Републици Српској тренутно постоји пет станица Горске службе спашавања (Градишка, Бањалука, Бијељина, Фоча и Источни Стари Град). Чине их људи који потпуно волонтерски стављају све своје ресурсе у службу заштите и спашавања угрожених људи на неприступачним теренима. Горска служба спашавања станица Бијељина формирана је поткрај децембра 2021. године. Непосредан повод за њено формирање био је земљотрес који је 29. децембра 2020. године погодио централну Хрватску. 

Одлуком градоначелника Града Бијељина тројица припадника градске Цивилне заштите упућена су тада на подручје Костајнице како би пружили неопходну помоћ унесрећеном становништву тог краја.
- Ми смо у Костајници постали свјесни чињенице да сваки град који има нешто више зграде мора имати једну специјализовану службу која би у случају природних или других непогода могла евакуисати људе са тих виших спратова. Знате, на нивоу самих ријечи звучи мало апсурдно да у Семберији имамо Горску службу, али кад се мало размисли, наши солитери су наше гóре. Уз то, Бијељина је град на двије велике ријеке гдје смо 2010. и 2014. године имали искуства са великим поплавама и могу рећи да је већина наших досадашњих обука и усмјерена на оспособљавање наших чланова да пружају помоћ унесрећенима на води и под водом“, рекао је за „Семберија инфо“ Ненад Јовановић, први међу једнакима у ГСС станица Бијељина, изразивши притом велику захвалност бројним физичким и правним лицима који су својим донацијама омогућили опремање бијељинских спасилаца најквалитетнијом опремом. 

Посебно је истакнута сарадња са Одсјеком за цивилну заштиту Градске управе Града Бијељина са којом је 23. децембра прошле године потписан споразум по којем припадници ГСС-а станица Бијељина могу користити сву опрему и техничка средства градске Цивилне заштите.
- Основу нашег ефикасног дјеловања представља Цивилна заштита нашег града. Колега Мирослав Вујановић и ја смо запосленици Цивилне заштите и од раније смо обучени да радимо послове заштите и спашавања људи. Оснивањем ГСС-а тај број људи повећан је на тренутних 40 и сви ми и даље имамо нове обуке на којима усвајамо нова знања и вјештине које би нам могле затребати у будућим активностима. Да би неко постао чланом ГСС-а станица Бијељина потребно је да је здрав, снажан, да има неке посебне вјештине које може ставити на располагање нашем тиму и, наравно, да има много, много воље да помаже људима“, истакао је Јовановић. 



Током 2022. године припадници бијељинског ГСС-а су прошли обуке из прве помоћи, топографије, роњења, алпинизма, спашавања на води, под водом, на висинама... Ненад Јовановић је био дио екипе Републичке управе Цивилне заштите која је прошле године прошла специјалистичку обуку за спашавање из рушевина. Обуку је организовала Турска развојна агенција (ТИКА), уз помоћ стручњака из Турске. Када је почетком фебруара ове године разорни земљотрес погодио Турску и Сирију већина чланова која је прошла ову обуку добила је позив да се укључе у акцију помоћи угроженом становништву у Турској. Јовановић је, као члан екипе РУ Цивилне заштите, провео 11 дана у турском граду Кахраманмарашу док су тројица његових колега из ГСС-а станица Бијељина (Мирослав Вујановић, Армин Хамидовић и Младен Росић) неколико дана по његовом одласку кренули из Бијељине и осам дана провели у земљотресом разореном Хатају. Вратили су се са великим професионалним искуством, али и другачијим погледом на свијет. 



- Отишли смо да помогнемо. Када су нам се 2014. године десиле оне катастрофалне поплаве први у помоћ су нам притекли ватрогасци из Истанбула. Мени лично, било је нормално да сада одемо и на неки начин узвратимо на њихову ондашњу солидарност и помоћ. Нисам био спреман на оно што нас је затекло у Кахраманмарашу. Више од 900 зграда је срушено у том граду. Деструкција на све стране. Оно што ме дирнуло то је понашање тамошњих људи. Нисам никада видио толико поноса и стрпљења у тако тешкој ситуацији. Љубили су нам руке када бисмо извукли мртво тијело неког од њихових сродника. Остаће ми за живота сјећање на моменат када смо били испод рушевина и извлачећи тијело једне жене као, у том моменту човјеку као да стане срце, као да смо чули тихи позив у помоћ. Испоштовали смо процедуру која се врши у таквим моментима и заиста, то је био глас живе особе. Испоставило се да је то била дјевојчица која је до тог момента скоро шест дана провела под рушевинама зграде у којој је становала. Приклијештена, без хране и воде. Уз велики напор, колега из турског АФАД-а и ја успјели смо доћи до ње и спасити је. Чуо сам се недавно са њеним рођацима код којих живи. Добро је, ако се тако може описати неко ко је у земљотресу изгубио родитеље и млађег брата“, са тугом и поносом је за „Семберија инфо“ испричао Ненад, истичући да у моменту, док су се пробијали испод тона и тона бетонске рушевине нису ни на тренутак мислили на властиту безбједност. 

Подручје је тих дана и даље било трусно и постојала је стална опасност од урушавања зграде.
- У том моменту ме је највише био страх да, када смо је већ нашли живу, не дође или још горе, да ми не изазовемо додатно урушавање које би дјевојчици угрозило живот. То себи не бих могао опростити. Богу хвала, све се на крају завршило сретно“, закључио је начелник Горске служне спашавања станица Бијељина.

Активности Горске службе спашавања нису регулисане посебним законским актом ни на којем нивоу власти у БиХ. Док се код нас организују у складу са прописима о удружењима грађана дотле је ГСС у Србији и Хрватској добио законску подршку којом су дефинисани као стратешки партнер полиције у овим земљама. Док се и код нас стање не промијени чланови ГСС-а биће волонтери који своје слободно вријеме троше на обуке, вјежбе и конкретне акције помоћи и спашавања. 

ГСС као служба Деда мраза

За крај прошле године припадници ГСС-а Бијељина су на јединствен начин обрадовали најмлађе пацијенте који су лежали на Одјељењу педијатрије у бијељинској болници. Људи у црвеном тада су се спустили са крова болнице и изненађене малишане обрадовали новогодишњим пакетићима. Мјесец дана раније прикључили су се ТВ екипи ,,Радна акција са Тамаром” и дали допринос у санацији куће демобилисаног борца Саше Ристића из Главичица.



Велико срце Мирослава Вујановића


- По повратку из Турске, сви спасиоци су од стране предсједника Републике Српске награђени са по пет хиљада КМ. Наш члан Мирослав Вујановић добијену своту је одмах уплатио на рачун помоћи настрадалим у земљотресу у Турској. Иако је био тамо, помагао, често и свој живот ризиковао он се одлучио да и на овај начин помогне. Сви ми који га познајемо знамо да живи у алтернативном смјештају и да вози јако скроман аутомобил, али нас, опет, није изненадио овим својим потезом. Наш Мића стално помјера границе и увијек иде испред нас“, рекао је Ненад Јовановић.


Семберске новине - Семберија инфо